Спешните медици питат: Искате ли да оцелеете в тази пандемия?!

Пациенти лъжат за симптомите си, други не стъпват при лекаря си, докато не започват да умират

Общество
14:15 - 20 Октомври 2020
3113
Спешните медици питат: Искате ли да оцелеете в тази пандемия?!

Спешните медици излязоха с отворено писмо към обществеността, в което призовават за спазване на мерките и за по-голяма социална отговорност към епидемията от коронавируса. 

"Искате ли да оцелеете в тази пандемия? Няколко непоискани, емпирично доказани съвета до управляващи, пациенти и медии: Управляващите, свършете си работата!

Защо преди 6 месеца затворихте държавата при заболеваемост под 3% от взетите проби? За да подготвите системата на здравеопазването? Е, не се справихте, епидемията тлее вече осем месеца, а високата смъртност и разрастването й доказва безпомощността ви в пълния хаос на диагностиката и лечението на заразата. За да спасите народа? Пациентът е оставен на самотек, на оцеляване, на самолечение и самодиагностика. Примери колкото искате! Ако не си платите теста няма начин да ви се направи безплатно, преди да се влошите до степен да ви интубират. Ако не представите тест, ОПЛ не ви иска в кабинета си, лекува ви по телефона, докато не припаднете от хипоксията и спешна помощ не ви откара с пневмонията на ръба между живота и смъртта", пишат от асоциацията на практикуващите в Спешната помощ. 

Лекарите са категорични, че епидемията сега се разгръща с тази сила, защото през лятото температурите са били благоприятни, имало е ученическа ваканция, хората са били навън. 

"Простичък пример - пациентка с доказана серологично COVID-19 инфекция пристига с частна линейка от 200км. в София да се прегледа. От РЗИ не последва нищо, защото била безсимптомна и от друга област и тя отново поема в мрака накъдето си поиска, както си поиска. Един пациент с дихателна недостатъчност, изписан преди дни от общинска болница за сърдечна недостатъчност обикаля 6 столични болници, с COVID-отделения без медикация , без изследвания и накрая с пневмония се озовава в спешното на специализирана болница, за да поеме към COVID-отделение с поставена истинската диагноза. В същото време разхлабвате мерките, отменяте ПСР тестовете при края на карантината /за да спестите средства/ , обсъждате скъсяване на карантината /по същата причина/, не продумвате за дистанционно обучение и затваряне на развъдниците на зараза училища и детски градини, спортни зали, културни и увеселителни заведения /за да не каталяса икономиката/?", възмутени са медиците.

Те са на мнение, че с тези "спестени" пари само ще се увеличи броят на заразените. А децата няма да "затъпеят" от няколко месеца дистанционно обучение. 

"Опазете лечителите си! Уважаеми пациенти и придружители, спрете да ни лъжете докато попълвате епидемиологичните анкети и снемаме анамнезата. Безсмислено е да излагате на риск всички други пациенти и целия персонал. Ще ви прегледаме в изолатор и ще направим същото за вас и истината ще лъсне на снимката при бързия тест или при ПСР. Но ако не сте в изолатора след няколко дни ще има огнище в болницата и болни или карантинирани медици", пишат още от асоциацията.

И разкриха, че специализантите са предимно онези, които са износили епидемията у нас за първите 8 месеца от началото й и са се хвърлили на първа линия, вместо да учат това, което са избрали. "Спрете да побърквате хората", призоваха още медиците. 

Те признават, че народът и е наплашен, и е полудял, заради което не стъпва в лекарския кабинет, докато не започне да умира. "Други вярват в конспиративни теории и смятат, че лекарите сме си измислили заболяването, за 1000 лева на месец....", допълват те. 

"Какви ще са последиците за пациентите? Просто е: първо ще останете без спешни и интензивни медици и на тяхно място ще дойдат специализантите, когато свършат те, ще вкарат специалисти по други специалности в КОВИД отделенията, а накрая общопрактикуващи лекари и дори зъболекари ще решават кой и кога да се интубира и как да се лекува. Така се случи в Италия, Испания, Франция и Англия. Вървим по пътя им! И за съжаление ще се сбъдне пророчеството на ген. Мутафчииски за якото мрене. Не, не защото няма да има легла, респиратори, и лекарства, а защото няма да има кой да ви диагностицира и лекува навреме и правилно. За лечението на този вирус подходът е строго индивидуален към всеки един пациент и най-важни са лекарският опит и мисъл. Загубите ли нас, ще загубите битката, убедена съм!
От един уморен български лекар, безименен за системата, защото е твърде обикновен за да бъде пазен, поощряван и разбиран!", заключават те.