Спешните медици са против новата схема за заплащане при работа на първа линия

Според лекарите от МЗ не познават спецификата на дейността им

Новини
18:47 - 09 Август 2021
2445
Спешните медици са против новата схема за заплащане при работа на първа линия

Медиците от Спешна помощ се противопоставиха на наложената нова методика за изчисляване на възнагражденията за риск при работа с пациенти, заразени с COVID-19. Според лекарите от МЗ не познават спецификата на дейността на спешните екипи.

„Ние работим на терен, където често единствената цел е да се спаси живота, да се стабилизира състоянието и по най-бързия начин да се хоспитализира болния. Веднага след това екипът тръгва за следващия адрес. В условията на спешност проследяването на пациентите, особено тези, които са в животозастрашаващи състояния, е невъзможно”, се казва в отворено писмо, изпратено до медиите и до здравния министър Стойчо Кацаров.

Вижте цялата позиция на ЦСМП:

Ние, работещите в ЦСМП – София, категорично се противопоставяме на наложената ни нова методика за изчисляване на възнагражденията за риск при работа с пациенти, заразени с COVID-19.

Тази „концепция“ ясно показва, че в МЗ не познават спецификата на дейността на спешните екипи.

Ние работим на терен, където често единствената цел е да се спаси живота, да се стабилизира състоянието и по най-бързия начин да се хоспитализира болния. Веднага след това екипът тръгва за следващия адрес. В условията на спешност проследяването на пациентите, особено тези, които са в животозастрашаващи състояния, е невъзможно. Дали при тежките катастрофи и инциденти, инфаркти, инсулти, тромбемболии и т.н. спешни състояния, които са фокус на дейността ни, трябва да правим тест, да изчакаме 15-20 мин. да излезе резултата, за да докажем или отхвърлим COVID-19 и след това да спасяваме живота?

Един от най-съществените елементи в нашата работа е НЕИЗВЕСТНОСТТА!

При голяма част от адресите се подават едни симптоми, а на място състоянието се оказва съвсем различно – спестяват се симптоми в телефонния триаж и често спешните екипи отиват полузащитени при болния – този огромен риск на 11 стотинки ли се оценява?

Не малка част от нашите пациенти, въпреки изявената симптоматика, отказват да бъдат тествани и вкарвани в Системата - тези случаи няма как да бъдат „доказани“. Ние разполагаме само с бързи антигенни тестове, които дори нямат 100% достоверност, както и PCR, а от нас се иска 100% доказуемост?!

Санитарите, които дезинфекцират линейките, нямат никакъв досег с болните, но влизат в заразените автомобили и според новата „концепция“ няма да получават допълнителни възнаграждения за риска!

Същото важи за трупните санитари, които няма как да правят тестове на починалите пациенти! Същото се отнася и за редовите шофьори на линейки, които не винаги се налага да се качат на адреса, но са в непрекъснат риск при пренасянето и возенето на болния!

Въвеждането на нова методика на изчисляване на възнагражденията със задна дата – 2 месеца назад, считаме за гавра с труда и неимоверните усилия, които положихме през изминалата година и половина и продължаваме да полагаме, въпреки обидното отношение на МЗ!

Спешните екипи и екипите на болниците сме тези, които изнесохме най-тежкия товар на пандемията – работихме денонощно, без почивка, полагахме извънреден труд, като войници замествахме болните и починалите си колеги, включихме се активно от началото на ваксинационния процес и предвид началото на четвъртата „вълна“, ни дължите уважение и благодарности, г-да чиновници, а не орязване на възнагражденията за работа в риск!

Присъединяваме се към колегите от ЦСМП – Пазарджик и ЦСМП – Бургас и колегите от останалите ЦСМП в страната, които ще излязат пред МЗ на 10.08.2021 г. в 11 ч. и заявяваме готовността си за всички, позволени от Закона, протестни действия.

КТ „ПОДКРЕПА“ – ЦСМП – СОФИЯ

КНСБ – ЦСМП – СОФИЯ

СПЕШНИТЕ ЕКИПИ НА ЦСМП - СОФИЯ