Спешно поправиха закона, уреждащ въпроса със служебните премиери

Политика
15:40 - 29 Март 2024
3963
Спешно поправиха закона, уреждащ въпроса със служебните премиери

Чрез спешни промени в закона за Българската народна банка народните представители решиха проблемите, възникнали от шестите поправка на Конституцията и по-специално частта, която засяга несъвместимостта на кандидатите за потенциални премиери.

Поправките бяха приети скоростно на първо четене в правната комисия в почивката на пленарното заседание и минути след това бяха вкарани за разглеждане в пленарната зала. За целта работното време на Народното събрание беше удължено. 

Във въпросната точка се уточнява, че управителят и подуправителите на БНБ и Сметната палата ползват неплатен годишен отпуск, ако бъдат избрани за служебен министър-председател. След освобождаването си те ще могат да продължат мандата, за който са избрани.

Депутатите промениха още текстове, от които стана ясно, че ръководството на банката не може да извършва друга дейност, освен преподавателска или като членове на органите на дружества, в които БНБ има участие.

Промените се налагат заради кашата с конституционните промени, при която се оказа, че специалните закони за БНБ, Сметната палата и омбудсмана не позволяват на заемащите тези длъжности и заместниците им да заемат други постове.

От "Възраждане" и "Има такъв народ" определиха тези текстове като противоконституционни. Освен това смятат за абсолютно недопустимо влизането по този спешен начин в зала, който нарушава правилника за работа на парламента.

През преходните и заключителни разпоредби се правят същите промени и в закона за Сметната палата, и за омбудсмана, като там изрично се добавя, че лицата, назначени на тази длъжност, могат да бъдат служебни премиери. Законопроектът беше внесен от Теменужка Петкова и Анна Александрова от ГЕРБ и Хамид Хамид и Йордан Цонев от ДПС.