Спешно променят наредби след смъртта на ангелчето Мими

Актуални новини
17:12 - 26 Юни 2019
1843
Спешно променят наредби след смъртта на ангелчето Мими

Здравната каса поема ангажимент до 3 юли да изпрати предложения до Министерство на здравеопазването, за да се преодолеят трудности при лечението на деца с онкохематолотични заболявания. Предложенията ще бъдат в писмен вид и до Министъра на здравеопазването предложения за спешни промени в Наредбите на Министерството на здравеопазването.

Това съобщават от НЗОК след проведена среща с родители и представители на Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания". В срещата е участвал и управетеля на НЗОК Дечо Дечев.

От Касата обобщават и изводите, направени след разговора с родителите:

1. Необходими са спешни промени в нормативната уредба, регламентираща достъпа до неразрешени за употреба в Република България лекарствени продукти.

2. Необходимо е да бъде улеснен пътят на пациентите за кандидатстване пред НЗОК за тези лекарствени продукти, както и за лечение в чужбина.

3. Необходимо е да се извърши промяна в декларациите за дарителски сметки, попълвани от родителите, при кандидатстване пред НЗОК за ползване на обществен ресурс.

Потвърдено е и, че родителите могат да подават молби за лечение в чужбина с непълна документация, която в процеса на разглеждане ще се допълва по служебен път от лечебното заведение за болнична помощ или от родителите.

От Сдружението са обърнали внимание за трудности при подаване на документите, както са посочили конкретни случаи, в които са получавали противоречива информация от страна на институцията.