Спете спокойно: Касияс не е гей. Чист п*дер@ст е!

Футболни легенди сътвориха блудкава история за любов, хакнати акаунти, хомофобия и още нещо

Футбол
15:30 - 11 Октомври 2022
11875
Спете спокойно: Касияс не е гей. Чист п*дер@ст е!

Не остана човек на Земята, който да не се осведоми за неделните откровения на една от големите звезди на световния футбол Икер Касияс.

Е, ако все пак някой по неизвестни причини е проспал уикенда и не е разбрал — в неделя бившият вратар на Испания и „Реал“ Мадрид постна в Туитър акаунта си скромното

„Надявам се да ме уважавате: Аз съм гей.“

Кратко и ясно: „Надявам се да ме уважавате: Аз съм гей.“

След час футболната легенда изтри туита и обяви, че акаунтът му в социалната мрежа е хакнат:

Акаунтът ми е хакнат... 

Но 26-те букви на испански вече бяха обиколили Земята многократно. За краткото си съществуване откровението на Касияс се сдоби с 250 000 реакции на одобрение и с десетки хиляди споделяния. Това не е чудно: бившата футболна звезда, определяна като най-добрия вратар в историята на „Реал“ Мадрид и на испанския футбол въобще, има 9,7 милиона последователи само в „Туитър“.

Злите езици разправят, че част от тях са се изпарили за минути след шокиращото „признание”, но профилът му в социалната мрежа не отбелязва подобен спад.

Наред с многобройните добронамерени поздравления, следват също толкова много хомофобски шеги и дори призиви Касияс да бъде отстранен от катарския телевизионен оператор (Катар, където след броени седмици ще се проведе Световното първенство по футбол, е известен като една от най-хомофобските държави в света).

А после най-изненадващо дойде следващ туит, този път от легендата на „Барселона“ Карлес Пуйол, който накара хората повторно да се замислят дали пък нещата не са точно такива, каквито изглеждат:

„Време е да разкажем нашата история, Икер“, туитна той и допълни туита с емотикони със сърца и целувки.

Бившият защитник на „Барселона“ Пуйол също премахна отговора си и туитна: „Направих грешка. Извинете за нескопосаната шега без лоши намерения и напълно неуместна. Цялото ми уважение и подкрепа за LGBTQIA+ общността.“

И тук сценарият като за средна ръка гей порно започва да издиша.

Испанските медии писаха, че туитът на Касияс всъщност бил шега в отговор на това, че многократно бил свързван с различни жени в медиите...

Пикантният туит се появи само ден след като пресата изкара наяве връзката му с испанската актриса Алехандра Ониева.

Съмнително е дори на студент първокурсник, изучаващ тайните на пиара, да му хрумне подобно идиотско оправдание. Да правиш опит да се измъкнеш от челюстите на медийните акули като плиснеш и кофа кръв…

Следва още по-идиотското оправдание за хакнатия профил в Туитър. 

Не че акаунти на знаменитости не се хакват непрекъснато с идеята хакерите да изсмучат тлъст откуп, за да го върнат на собственика.

Но пък досега не е известен случай някой да е успял да си върне акаунта само за час.

И много стеснителни се оказаха тези хакери — да напишат само едно просто изречение от 26 букви. А и можеха да пуснат “откровението” днес, когато се чества Националният ден на разкриването (National Coming Out Day в САЩ). 

Касияс и Пуйол на практика показаха, че смятат, че сексуалността на хората е подходяща за шеги. И така дадоха още една мощна доза вдъхновение на феновете да излеят на воля омразата, отвращението и подигравките, както и да отправят явен сигнал към други футболисти, които възнамеряват рано или късно “да излязат от килера”.

Поведението на победителите от Световното първенство през 2010 г. беше осъдено от левия бек на „Аделаида Юнайтед“ Джош Кавало, един от малкото активни мъже футболисти, разкрили се като гей.

„Касияс и Пуйол да се шегуват и да се подиграват с разкриването във футбола е разочароващо“, туитира 22-годишният австралиец. „Това е трудно пътуване, през което трябва да преминат всички ЛГБТ+ хора.

„Да виждам моите ролеви модели и легенди в играта да се подиграват с разкриването и моята общност е повече от неуважително“, допълни младият спортист.

Постът на Кавало беше ретуитнат от нападателя на „Блекпул“ Джейк Даниелс, който през май стана първият активен играч в Обединеното кралство, разкрил се като гей, след Джъстин Фашану през 1990 г.

Испанецът Хосе Енрике, бивш защитник на „Ливърпул“, отговори на твърдението на Касияс, че е бил хакнат: „Вместо да се извините и да признаете грешката, лъжете всички.“

Бившият защитник на „Тотнъм“ Ян Вертонген също хареса поредицата от туитове, критикуващи Касияс и Пуйол, включително един, който ги нарече „жалки“ и

ги обвини в „насърчаване на хомофобските нагласи, които и без друго са пуснали корени във футбола“.

Преди по-малко от месец няколко европейски футболни федерации поискаха техните капитани да носят ленти с цветовете на дъгата по време на мачовете от Световното първенство в Катар, за да водят кампания срещу дискриминацията. Испания също заяви съпричастност към т.нар. „Една любов“. Излиза ли, че на две от футболните легенди на страната въобще не им пука за тази кампания?

В испанските медии се прокрадва и друга хипотеза: че туитът на Касияс е част от рекламна кампания, която все още не е разкрита. Това единствено би придало някакъв смисъл на безумната история. 

Последната дума има Касияс. Освен, ако не иска да го запомнят с думичката, с която обикновено запалянковците удостояват съдията във футболните мачове...

И да се надяваме, че от скука скоро няма да тръгне да си сменя пола.

Време е да разкажем нашата история, Икер...