Спипаха 12 мигранти край Генералово, влезли с лодки у нас

Търсещите убежище сирийци платили между 2 и 4000 евро на трафиканта

Новини
12:00 - 07 Март 2021
1852
Спипаха 12 мигранти край Генералово, влезли с лодки у нас

12 нелегални мигранти заловиха властите край граничното село Генералово. Сред тях има 5-ма мъже, 4 жени и 3 деца на 2, 3 и 4 години.

Те са заловени вчера, след като са преминали с лодки р. Марица, за да влязат от Гърция у нас. Край Генералово ги чакал микробус. В момента мигрантите, 11 от които са заявили, че са сирийци, са в центъра в Любимец. Според Мария Кирилова, зам.-районен прокурор на Хасково, крайната цел на чужденците и била София, те се искали да потърсят убежище тук. По тяхна информация те са платили между 2 и 4000 евро, за да влязат у нас. 

Трафикантът е 55-годишен хасковлия, който е добре известен на властите, той е осъждан за различни от нелегалния трафик на хора престъпления. Ако бъде признат за виновен, хасковлията е заплашен от 6 г. затвор и конфискация на микробуса, с който е извършено деянието, съобщава "Марица". 

Според Стоян Мандажиев, директор на РГС Смолян, със затопляне на времето се увеличават опитите за нелегално преминаване на границата, затова властите на нащрек.