Спипаха 4,3 килограма контрабандно злато на ГКПП "Кап. Андреево" (ВИДЕО)

Актуални новини
13:43 - 01 Юни 2023
1696
Спипаха 4,3 килограма контрабандно злато на ГКПП "Кап. Андреево" (ВИДЕО)

4,3 килограма контрабандно злато беше открито на ГКПП "Капитан Адндеево" при щателна митническа проверка на автобус, съобщиха от Агенция "Митници".

Превозното средство с турска регистрация пристига на пункта на 31 май 2023 г. на път от Турция за Германия. За автобуса е подадено искане за щателна митническа проверка от служители на ГД "Гранична полиция". Шофьорът и пътниците заявили, че не пренасят ценности и валута за деклариране. При извършената проверка са открити специално пригоден тайник в двете греди на шасито, където били укрити 24 пакета с бижутерски изделия от жълт метал - пръстени, обеци, гривни, медальони, синджири и колиета. Според експертизата на вещото лице пакетите съдържат 4326.67 грама накити от 14 и 22-каратово злато на обща стойност 481 370 лева.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково. Контрабандните златни изделия са задържани.Водачът на автобуса М.К. на 46 г., турски гражданин, е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 242 ал.1 б „Д“ от Наказателния кодекс. Спрямо същия е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5000 лева, както и „забрана за напускане пределите на Република България”, освен с разрешение на Окръжна прокуратура-Хасково.