Спипаха двама руснаци до норвежка военна база

Актуални новини
21:50 - 24 Октомври 2022
3251
Спипаха двама руснаци до норвежка военна база

Норвежката полиция арестува двама руски граждани по подозрение, че са направили снимки на военно съоръжение в северната част на страната, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Прокурор Щефен Равнасен заяви пред норвежката обществена телевизия, че руските граждани, мъж и жена на около 30 години, са били задържани в събота близо до Берквик, където се намират военна база и казарми на норвежките въоръжени сили.

По думите на прокурора двойката била в автомобил с руски номера. Мъжът и жената са заподозрени в незаконно снимане на обект, чието фотографиране е забранено. Случаят е отнесен до норвежката агенция за вътрешна сигурност, която се занимава с подобни случаи, включващи руснаци, за които се твърди, че правят незаконни снимки или полети с дронове.

През последните седмици в Норвегия бяха задържани редица руски граждани, включително трима мъже и една жена, които били забелязани да снимат обекти, забранени за фотографиране, в централната част на страната. По-късно четиримата бяха освободени.

Мартин Бернсен, служител на Агенцията за вътрешна сигурност, заяви, че нейната задача е "да разследва шпионаж и да наложи спазването на правилата за санкции срещу Русия".

Европейските страни засилиха мерките за сигурност около ключова енергийна и свързана с интернет инфраструктура след подводните експлозии миналия месец, довели до пробиви на два тръбопровода в Балтийско море, през които се доставяше руски газ до Германия. Повредените тръбопроводи край Швеция и Дания изхвърлиха в атмосферата огромни количества метан, който е газ със силен парников ефект.

Посланикът на Русия в Осло Теймураз Рамишвили заяви в интервю за обществената телевизия, че забраната руски граждани да използват дронове в Норвегия е дискриминация, предаде ТАСС.

"Властите не може да използват тези правила, за да подозират всички руснаци в шпионаж. Това е истерия", каза Рамишвили.

Според него задържаните в последно време в Норвегия руснаци са обикновени туристи.