Спипаха кашкавал с опасна бактерия в магазините

Наличните количества се изземват, а партидата е спряна от продажба

Новини
16:09 - 14 Август 2020
3198
Спипаха кашкавал с опасна бактерия в магазините

Опасната патогенна бактерия Листерия моноцитогенес, е установена в кашкавал „Беленско”, съобщиха от Българска агенция по безопасност на храните.

Заразеният продукт е с партиден номер L060520 и е произведен от млекопреработвателното предприятие „Рафтис милк” ЕООД - Сливен. 

595 кг кашкавал с листерия са тръгнали към търговската мрежа. Наличните количества се изземват, а партидата е спряна от продажба. Гражданите, закупили кашкавал от същата партида, могат да го върнат в магазина, от който са го купили.

На производителя е съставен акт по Закона за храните. Максималната финансовата санкция, която го грози, е до 6000 лева.

„Рафтис милк” ЕООД се прочу скандално заради имитация на млечни продукти. През 2017 г. Комисията за защита на конкуренцията глоби с по 40 хил. лв. фирмата и още две млекопреработващи компании - "Сирма Приста" АД и "Чех - Йосиф Новосад" ООД за липса на обозначение на немлечни мазнини върху опаковките на продукт, претендиращ да е "бяло саламурено сирене".

Листериите са широко разпространени в природата - живеят в почвата и по растенията. Листериозата е бактериално инфекциозно заболяване, което засяга основно новородени, лица с имунодефицити и е особено опасно за бременни.