Спипаха подпалвач в катедралата „Сейнт Патрик”

САЩ
11:31 - 18 Април 2019 (обновена)
2754
Спипаха подпалвач в катедралата „Сейнт Патрик”

Полицията в Ню Йорк залови подпалвач с два галона бензин и запалка, който смятал да подпали катедралата „Сент Патрик” само два дни след унищожителнтия пожар в парижката „Нотр Дам”, съобщи „Дейли мейл”.

Арестуваният се оказа 37-годишният преподавател по философия Марк Лампарело, завършил колежа в Бостън и с роля в живота на католическата църква в Голямата ябълка. Той е сгащен от охраната на катедралата в сряда вечерта около 20 ч. Оказа се, че Лампарело е писал защитни речи в полза на Доналд Тръмп след критика от французите.

В храма 37-годишният мъж от щата Ню Джърси бил спрян от охранител, който му казал, че не може да влиза с тубите, след което излязъл и навън бил заловен от повиканите междувременно полицаи. Обяснявал, че носи бензина, защото автомобилът му бил останал без гориво и искал да мине през катедралата, за да излезе на Мадисън авеню.

Служителите на реда извършили проверка, установили, че в резервоара на колата му има бензин и го арестували, разказа на импровизирана пресконференция пред катедралата Джон Милър, заместник-комисар по разузнаване и борба с тероризма на нюйорското полицейско управление. Той отбеляза, че заподозреният е познат на полицията и добави, че разследващите се опитват да установят мотивите му. Милър каза, че случилото се е "много съмнително" и отбеляза, че от 26 март до 4 април в щата Луизиана са били опожарени три черкви, посещавани предимно от чернокожи.

От полицията в Ню Йорк обясниха още, че е твърде рано да се каже дали инцидентът е свързан с тероризма, но опитът за палеж идва само 48 часа след трагедията в Париж. По-късно добавиха, че са открити общо четири кутии с бензин след претърсване на микробуса на заподозрения.