Спиране на руския енергиен внос за ЕС ще засегне европейския БВП с до 4,2%

Икономическата тежест ще бъде значително по-голяма в трите най-големи икономики и в страните от Източна Европа

Новини
14:22 - 31 Май 2022
2566
Спиране на руския енергиен внос за ЕС ще засегне европейския БВП с до 4,2%

Потенциално спиране на енергийния вноса от Русия би имало отрицателно краткосрочно икономическо въздействие, водещо до ерозията на брутния вътрешен продукт за Европейския съюз като цяло с между 2,5% и 4,2%, заяви във вторник Централната банка на Испания, предаде Ройтерс.

В свой аналитичен доклад банката отбеляза, че мащабът на очакваното негативно въздействие през първата година от спирането на енергийната търговия с Русия трябва да намалее на по-късен етап, отразявайки нарастващата адаптивност на Европа при замяната на руския внос.

Икономическата тежест ще бъде значително по-голяма в трите най-големи икономики от еврозоната - Германия, Италия и Франция, както и в страните от Източна Европа, поради по-голямата им зависимост от руските енергийни доставки, се казва още в доклада.

За Германия се очаква спад на икономическата активността с между 1,9% и 3,4% от БВП, за Италия с 2,3% - 3,9%, за Франция с 1,2% - 2% и за Испания - с между 0,8% и 1,4%, посочи Хавиер Кинтана, икономист от Испанската централна банка.

Лидерите на Европейския съюз се споразумяха по принцип да намалят с 90% вноса на петрол от Русия до края на тази година.

В Германия обаче въпросът с петролното ембарго е обект на все по-голям дебат предвид относително високата ѝ енергийна зависимост от Русия.

За ЕС като цяло също ще има и увеличение на инфлацията с между 1,6 и 2,7%, се казва още в доклада, предвиждайки допълнителна инфлация само в рамките на Испания с между 0,8 и 1,2%.

Анализът на банката е факт, след като по-рано във вторник Евростат отчете, че инфлацията в еврозоната се повиши през май до нов рекорден връх от 8,1% на годишна база.

Трябва да се има предвид, че тези прогнози на Испанската централна банка, които са предмет на огромна геополитическа несигурност, се основават на хипотетично спиране на всички доставки на енергийни стоки от Русия.

Спирането само на вноса на петролни продукти от Русия ще има по-слабо въздействие от прекъсването на притока на руски природен газ и въглища, се казва още в анализа.

Хипотетичното спиране на останалите търговски потоци между ЕС и Русия би имало допълнителен негативен ефект върху европейските икономики, въпреки че неговият мащаб би бил значително по-малък от този при енергийните суровини, посочва Централната банка на Испания.