Спират българи на границата с РСМ

По думите на вътрешния министър иван Демерджиев не са много

Топ
10:15 - 04 Февруари 2023
2480
Спират българи на границата с РСМ

Има данни за спрени български граждани на границата с република Северна Македония, но за момента не са много, заяви вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев. Автомобили с българи, желаещи да се поклонят пред гроба на Гоце Делчев, са били спрени на ГКПП Деве Баир.

"За нас са важни две неща - не само дали ще бъдат спрени, но и как ще бъдат обработени техните документи. Ако има воля и желание действително да се изпълни това, което беше декларирано, значи те ще бъдат бързо обработени и ще бъде подсигурена тяхната сигурност, ще се срещнем с тях и ще отдадем почит заедно. Ако се процедира така че проверките протичат часове, значи декларациите няма да отговарят на истината", изтъкна министърът, който вече е в Скопие. 

Пратеници на българска информационна агенция са били спрени на македонската граница, защото нямали разрешение от македонското МВнР. Било им е предложено да оставят техниката си на границата и да влязат като туристи.

Органите на реда в Скопие блокираха улиците около църквата "Свети Спас" в очакване на 150 българи, които отиват в македонската столица за честванията на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. 

Полицията вече затвори за движение близките улици. От тази сутрин напълно затворени са улиците около скопското Кале - "Самойлова" и "Лазар Личеноски". Няколко контролни пункта започнаха да действат в района, над самата църква прелита хеликоптер. Целта е, както заяви вчера министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски, да се осигури мирно и достойно празнуване. Той е категоричен, че "на никого няма да бъде позволено да обижда Северна Македония и македонския народ". 100 македонци, които искаха да застанат на нощна стража пред гроба на Гоце Делчев, бяха спрени снощи от полицейски патрули. Ултраси на "Вардар"-Скопие се очакват в района.

Заради драконовските мерки за сигурност македонските журналисти нямат право да влизат вътре в храма "Св. Спас", като в същото време нямат право да излизат извън църквата в охраняемата зона.