Спират да произвеждат "Малборо"

Корпоративни вести
17:30 - 26 Юли 2021
11868
Спират да произвеждат "Малборо"

Тютюневият гигант "Филип морис Интернешънъл" изненадващо се обяви в подкрепа на идеята цигарите да бъда забранени до 10 години. Доскорошният най-голям в света производител на цигари планира в същия период да спре и предлагането на най-разпознаваемата си марка - "Малборо" (Marlboro). Първоначално цигарите ще бъдат поетапно изтеглени от пазарите във Великобритания, а после и в цяла Европа.

Амбициозната идея беше обявена от изпълнителния директор на групата Яцек Олчак в интервю за британския таблоид "Мейл от Съндей", което разбуни духовете във финансовия свят.

Според мениджъра цигарите трябва да бъдат забранени след време, както колите с двигатели с вътрешно горене. "Цигарите скоро ще изчезнат. Първият избор на клиентите е, че трябва да откажат пушенето", смята изпълнителният директор на групата. "Ако не могат да направят това, то тогава вторият най-добър вариант е да им предоставим по-добра алтернатива", добавя Олчак. Според него при правилните регулации и информационни кампании целта може да бъде постигната до десетилетие в някои държави.

Яцек Олчак оглави "Филип Морис Инт." през май 2021 г., като още тогава обяви, че компанията ще се стреми над половината от приходите й да идват от продукти, различни от цигарите. По-рано през месеца производителят на "Малборо" извън САЩ придоби британската фармацевтична компания Vectura в сделка за 1,44 млрд. долара.

Изпълнителният директор на "Филип Морис Интернешънъл" Яцек Олчак

Същевременно от 4 години "Филип Морис Интернешънъл" предлага "алтернатива на цигарите" - айкос, която се рекламира като "по-безвредна" въпреки че липсват убедителни доказателства за това. Така или иначе, продуктите на компанията с марката "Heets" завоюват все по-голям пазарен дял, включително и в България. У нас айкос се радва на смущаваща протекция от страна на властта. Акцизът за бездимните цигари е над 3 пъти по-нисък от този на стандартните цигари - нещо, което го няма никъде по света. Учудващо е защо служебното правителство не предприеме стъпки в тази насока, при положение, че приходите от акцизи са основен начин за пълнене на бюджета, а същевременно пазарния дял на айкос непрекъснато се увеличава.

"Филип Морис Интернешънъл" е отделна компания от американската "Филип Морис". Базираната в Ричмънд, Вирджиния, група е част от тютюневата корпорация "Алтрия Груп". "Филип Морис Интернешънъл" се отделя през 2008 г., като оттогава започва стратегия към алтернативни продукти на традиционните цигари.

В същото време групи за борба с пушенето във Великобритания разкритикуваха действията на гиганта, като обвиниха тютюневите компании, че се опитват да се позиционират като антицигарени, докато продължават да продават такива продукти и да печелят милиони от тях, пише в. "Гардиън".

Британското правителство също има план за кампания за масово отказване от цигарите, като целта е това да се случи до 2030 г., а в Шотландия - до 2034 г. Властите искат процентът пушачи да падне под 5. Според доклад на Министерството на здравеопазването в момента 14% от британците пушат. В същия документ се казва, че през тази година цигарите ще са отговорни за смъртта на повече хора от коронавируса.