Спират детските надбавки за ромчета и българчета , които не ходят на училище

При 5 неизвинени отсъствие в училище в рамките на меец, се губи помощта за цяла календарна година

Общество
18:38 - 19 Март 2019
2338
Спират детските надбавки за ромчета и българчета, които не ходят на училище

Ако едно дете има 3 дни неизвинени отсъствия от предучилищната група в детската градина или 5 учебни часа неизвинени отсъствия в рамките на един месец от една учебна година, семейството ще се лишава от месечните детски надбавки. Но не само за текущия месец, а за срок от една календарна година.

Такава промяна в Закона за семейните помощи за деца внасят депутати от ГЕРБ. Мярката бе обявена на брифинг в парламента от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, председателя на Комисията по образование и наука Милена Дамянова, зам.-председателя на социалната комисия Светлана Ангелова, министъра на труда Бисер Петков и на образованието Красимир Вълчев.

„Предлагаме един изключително строг режим, целта е да ангажираме родителите, така че децата да посещават редовно училище и да получат адекватно образование", посочи Светлана Ангелова. Сега при 5 неизвинени отсъствия от училище детските надбавки се спират само за съответния месец.

Помощите за отглеждане на дете се отпускат на семейства, в които доходът на човек е под 500 лева. Ако сумата е до 400 лева на месец, се дават 40 лева за едно дете, 90 лева - за две, 135 лева - за 3 деца, 145 лева - за четири и по 20 лева за всяко следващо. Детски получават и семейства с доходи на човек между 401 и 500 лева, но те са 80% от размера, който се дава за по-ниски доходи. Публична тайна е, че над 85% от хората, които получават тези помощи, са от ромски произход.

Спирането на социалните помощи при отсъствие от училище бе една от мерките в представената в началото на февруари от вицепремиера Красимир Каракачанов „Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в България и мерките за реализацията им". Идеята на Каракачанов бе социалните помощи да бъдат спирани при „липсата на видим напредък по социализиране и интеграция", при отказ на човек да започне работа и при „демонстриране на скъп начин на живот, несъответстващ на статута „социално слаб". Каракачанов стигна и по-далеч, настоявайки и за обвързване на размера на социалните помощи с грамотността. Идеята обаче е отхвърлена от ГЕРБ, въпреки силната обществена подкрепа, заради видимия расистки елемент в нея, разкри източник на Lupa.bg.

Образователният министър Красимир Вълчев коментира, че правото на образоване на децата е задължение на родителите. „Трябва да използваме всички инструменти, за да ги образоваме  Това е една малка крачка, която правим. Гласът и призивите, които чуваме, са за засилване на санкционния механизъм. Законопроектът е уверена крачка в тази посока. Със сигурност ще има такива, които ще ни упрекнат в популизъм, но истината е, че промяната е за доброто на децата и по-високото им образование", добави той.

На снимката горе: Всички деца трябва да са в училище, без значение от етноса си, за да получават родителите им детски надбавки