Спират "АстраЗенека" у нас при жени, рискови за тромбози

Здраве
10:30 - 08 Април 2021 (обновена)
4381
Спират "АстраЗенека" у нас при жени, рискови за тромбози

Приложението на "АстраЗенека" у нас се спира при жени под 60-годишна възраст, които имат риск от развитие на тромбози. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, но не уточни диагнозите, спадащи и отнасящи се към този риск. 

Засега масовото прилагане на векторния препарат няма да се спира, а само ще се следи внимателно администрирането му преди млади жени. 

Ангелов е поискал единно становище от Брюксел по отношение на ваксината след заседание на европейските здравни министри вчера. И успокои, че поставилите си вече първа доза от ваксината нямат повод за притеснение, защото са минали повече от 2 седмици и рядката странична реакция е "прескочена" като риск. 

На въпрос за разликата в отношението на другите страни-членки на ЕС и България спрямо ваксината, шефът на ИАЛ Богдан Кирилов обяви, че все пак у нас няма докладвани такива опасни странични реакции. А специфики в националните политики били определящи разликите. "Ние се ръководим от Европейската агенция по лекарствата. Те разполагат с цялата информация и на тях се предоставя ежедневно актуализация", уточни той. "У нас няма установени такива случаи до момента. Затова стриктно следваме препоръката от ЕМА до момента", каза още той. 

Проф. Ангелов разкри, че вече се мисли дали да се приложи иРНК ваксина като втора доза на фона на първа доза "АстраЗенека", но до момента няма достатъчно данни за такъв ход.