Спират ТЕЦ "Марица 3" заради замърсяване на въздуха

Централата превиши неколкократно нормите на серен диоксид в събота

Новини
12:02 - 13 Септември 2022
1992
Спират ТЕЦ "Марица 3" заради замърсяване на въздуха

ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград е спрян, след като в събота неколкократно превиши нормите на серен диоксид и по този начин застрашава не само здравето на хората, но и спирането на работата на всички въглищни централи от Маришкия басейн.

Министърът на енергетиката Росен Христов каза, че заради замърсяването от този ТЕЦ, страната ни рискува да се лиши от 30 процента от енергетиката си:

"Да отворим нещо, което произвежда 65 мегавата с риск да затворим ТЕЦ-ове за над 3 хиляди мегавата, може да си представите къде е общественият интерес. Последвалите хора без работа в целия Маришки басейн е от няколко десетки хиляди души и милиардите загуби за българската икономика и нарушената енергийна сигурност на страната.

Факт е, че те буквално от петък до събота направиха осем нарушения от разрешените 24 за цяла година за всички предприятия в Маришкия басейн.

Те в момента са затворени с цел да намерят начин да работят в рамките на нормите, и, ако не го намерят, трябва да останат затворени, защото ние ще затворим абсолютно всичко останало".

От своя страна министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова посочи, че сме заплашени Брюксел да ни наложи солени глоби, заради неспазването на екологичните норми:

"Има огромна вероятност съдът да постанови мерки, които са свързани, първо и най-вероятно, с отнемане на дерогациите, дадени по отношение на нормите на серен диоксид на големите горивни инсталации в Маришкия басейн. Втората мярка, която съдът може да постанови, е ясно и категорично намаляване на мощностите, дори има и вероятност от затваряне на централи".