Спират тировете за Дунав мост при Стара Загора

Предвижда се изграждането на буферни паркинги

Новини
18:19 - 17 Август 2022
2339
Спират тировете за Дунав мост при Стара Загора

Русе предвижда нови мерки за облекчаване на трафика заради опешките от тирове. Предвижда се южното платно в зоната на пътен възел "Тегра" в посока от Русе към Мартен да стане с двупосочно движение, както и да се въведе забрана за спиране на моторни превозни средства и в двете посоки.

Междуведомствената работна група между МТС, МРРБ и МВР е обособила четири точки, позволяващи престои на тежкотоварни автомобили - Стара Загора, Велико Търново, Разград и Бяла, с цел облекчаване на трафика в град Русе, както и изграждането на буферен паркинг.

"Интензивният трафик е увеличен в пъти и ще бъде контролиран от отговорните институции денонощно чрез въвеждането на пропускателен режим, за да не се натоварва движението в град Русе и облекчи преминаването на ГКПП Дунав мост 1", коментира заместник-министърът на транспорта и съобщенията Николай Найденов. "Идеята е по време на тези срещи да намерим решение в дългосрочен план, а не ежегодно да се търсят оптимални варианти", обясни той.

Същевременно двете ленти на северното платно - в посока от Мартен към Русе в участъка от пътен възел "Тегра" до кръговото на Индустриална зона, да се използват изцяло за подреждане на чакащите камиони, като съответният участък от платното ще бъде напълно затворен за останалите участници в движението.

Очаква се реорганизацията да повиши пропускливостта на движението в двете посоки, като по този начин да се избегне възможността за създаване на задръствания. При одобрение на проекта, той ще бъде реализиран.

От МТС отбелязват също, че служебните вицепремиери Христо Алексиев и Иван Демерджиев са възложили на отговорните институции да изработят и приложат краткосрочни мерки за нормализирането на гранично-пропускателните пунктове в страната. Христо Алексиев ще инициира среща с румънския си колега Сорин Михай Гриндяну за намиране на дълготрайни решения за ускоряване на преминаването през граничните пунктове между двете страни.