Спирка “Вишнева” в София става пространство за култура

Общество
10:34 - 18 Юни 2024
31764
Спирка “Вишнева” в София става пространство за култура

Приказната горска къщичка на спирка “Вишнева” в София ще се превърне в пространство за култура-представяне на книги, срещи с писатели и драматурзи. 
“Започнахме с представянето на една необикновена книга "Моята София и други образи" на Вяра Бояджиева. Малката приказна къщичка очаква и вашите проекти”, написа във фейсбук председателят на комисията по култура в София Мирослав Боршош. 

Около малката романтична къщичка от години се носят легенди. Според една от тях къщичката е подарък за Цар Борис III  от съпругата му Йоанна и е използвана като ловна хижа. Затова и на покрива й има капандури, през които царят е ловувал. Мълви се също, че сестра му се срещала там с млад кавалерист. След смъртта му тя се подарява за обслужването на трамвайно трасе. Неговото проектиране се оказва трудна задача, защото теренът е стръмен, а релсите трябвало да се извият. Наложило се и изсичането на част от гората, което предизвикало недоволство.

Дълги години заслонът, както се нарича малката къща на спирка „Вишнева", според документите на общината, е кантон. Оттам се извършва поддръжката на цялата линия през гората, в нея се съхраняват и инертните материали за почистването. През 2017 г. пожар изпепели покривът ѝ.