Списъкът с политици и магистрати с имоти в чужбина остава таен

Няма как подобен документ да се публикува, има лични данни

Новини
21:55 - 26 Юли 2022
3522
Списъкът с политици и магистрати с имоти в чужбина остава таен

Списъкът на политици и магистрати с недекларирани имоти и банкови сметки в чужбина не може да бъде публикуван, защото в него има лични данни. Това е един от мотивите на Административния съд в София да отхвърли жалбата на Фондация “Антикорупционен фонд” срещу отказа на ДАНС да им даде списъка по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

В решението съдия Адриан Янев посочва, че оповестяването на такава информация не се извършва от ДАНС, а от КПКОНПИ. Логиката е, че тази институция публикува имената на висшите държавници, които не са подали декларации или има несъответствия в тях.

Преди това главният прокурор е наредил на ДАНС да търсят политици и магистрати с недекларирани имоти и сметки в чужбина. Агенцията го е направила и е изпратен в държавното обвинение. Оттогава няма яснота кои са хората, скрили свои къщи, коли, пари и дялове в офшорки.

Преди година вътрешният министър Бойко Рашков, тогава и силов вицепремиер, потвърди за списъка.

Рашков обеща да го разгласи, но не го направи Той обясни, че документът е с гриф “Поверително” и ако разгласи класифицирана информация, извършва престъпление. Посочи и човека, който е класифицирал информацията - тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров.

Няколко пъти депутати са отправяли въпроса към Рашков за списъка в рамките на парламентарния контрол, но имена така и не се появиха. 

Вътрешният министър направи и намеци, че в списъка има близка на висш магистрат, която не е декларирала сума в чужбина, приблизително колкото са неговите и на съпругата му спестявания.

В същото време списъкът беше даден на НАП за проверка на лицата в него. Тя приключи със заключението, че няма нарушения Знае се обаче, че много от хората с недекларирани имоти в чужбина впоследствие са изпълнили задължението си да го направят и така към момента на проверката от НАП вече не влизат в хипотезата за нарушители.

В началото на т.г. Антикорупционният фонд поиска информацията от ДАНС по закона за достъп. С решение от март административният секретар на агенцията отказва. Мотивът е, че исканата информация не касае дейността на ДАНС и в нея има имена и имущества на конкретни лица, което са лични данни и не е обществена информация. Личните данни също не се предоставяли по Закона за достъп до обществена информация. Съдът се съгласява с мотивите на ДАНС и окончателно затваря казуса. Решението е окончателно.