Споделени тротинетки? Няма правила

Нито една евродържава не е регламентирала електрическите двуколки като участници в движението

Новини
18:51 - 15 Август 2019
2847
Споделени тротинетки? Няма правила

Нито една държава членка на Европейския съюз не е подготвена за електрическите тротинетки. Няма въведена регулация, а Комисията също не е готова с въвеждането на единна такава, сподели шефката на Агенция "Пътна безопасност" Малина Крумова по време на откриването на семинар за пътния травматизъм в Пловдив. В същото време електрическите двуколки се множат светкавично бързо по пътищата. 

"Това, което считаме, че може да се направи, е да се регламентира мястото, където могат да бъдат използвани такива транспортни средства. Естествено, подкрепяме тяхното въвеждане, тъй като те са екологичен транспорт, но тяхното въвеждане трябва да става безопасно - както за хората които ги използват, така и за околните", обясни Крумова. Тя подчерта, че понякога тези превозни средства се движи с твърде голяма скорост и са риск за пешеходците. 

Крумова разкри, че в големите градове вече се въвеждат споделени услуги, използващи подобен транспорт. 

Шефката на пътната агенция се надява, че въпросът ще бъде поставен на дневен ред в началото на новия парламентарен сезон.  Според нея общините също трябва да упражняват определени правомощия, като определяне на места за паркиране на тротинетки. 

Междувременно главният секретар на МВР Ивайло Иванов отправи призив към водачите на тротинетки.

"Нека не забравят, че са участници в движението, въпреки че към момента няма ясни правила за ползването на превозните им средства. Да пазят своя живот и този на останалите участници", призова Иванов. Той се позова и на случай, на който се натъкнал съвсем скоро в София - майка била качила детето си на управляваната от нея тротинетка. Иванов допълни, че все по-често се натъкваме и на велосипедисти, които не са запознати със задълженията си на пътя.