Спокойно! Маски в аптеките вече има

Актуални новини
18:20 - 10 Април 2020
6763
Спокойно! Маски в аптеките вече има

Кризата с предпазните медицински маски, които се изчерпаха за нула време от аптеките в началото на пандемията от коронавирус, вече е на път да бъде овладяна, показа проверка на Lupa.bg през последните дни.

В софийската аптечна мрежа липсата на защитни качествени маски за еднократна употреба вече е преодоляна. В големите санитарни вериги дори се предлагат по два вида - български и китайски. Маските родно производство са по-евтини - цената им тръгва от 1,20 лв., макар преди пандемията да струваха по 20 стотинки. Маските "Made in China" са малко по-скъпи от нашите и в големите аптечни вериги цената им започва от 1,60.

Сега най-обикновените медицински маски в аптеките достигат и цена от около 3 лева. При по-специалните защитни маски цената скача до 10-15 лева в зависимост от качеството и характеристиките.

В аптеките се предлагат и памучни еднопластови или многопластови маски за многократна употреба, като най-евтините са около 3 лева, а най-скъпите - по 15-20 лева.

За удобство на клиентите повечето аптеки сложиха на вратите табелки, че маски и дезинфектанти има. 


Само до преди седмица на вратите на аптеките ни посрещаха предупреждения, че маски,  ръкавици и антибактериални почистващи средства няма.


Снимки: Агнес Методиева