Спокойно, няма нови заразени с Covid-19

Топ
08:33 - 12 Март 2020
4172
Спокойно, няма нови заразени с Covid-19

"Нашата колежка, която е заразена с коронавирус, е в добро общо състояние. Тя е лекар, пътувала на обучение в чужбина. Настанена е във Военномедицинската академия (ВМА)". Това съобщи на редовния брифинг шефът на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Той обясни още, че нови потвърдени случаи у нас няма. "Пристигат и контактните лица на същата тази колежка, които са имали досег с нея", заяви още шефът на ВМА. Изследват се контактните на тази жена.

Проф. Мутафчийски каза още, че се влошава състоянието на мъжа, приет с коронавирус в "Пирогов". Той вече е поставен на апаратно дишане. "Наложила се е интубация на пациента, който е на апаратна вентилация. Образните изследвания и всички показатели показват, че има критично състояние", добави шефът на ВМА.

Във вчерашния ден във ВМА са изследвани 46 проби за Covid-19, в Националната референтна лаборатория - 121, в Стара Загора – 33 и във Варна – 24. Всички те са отрицателни. В късните часове бяха потвърдени положителните проби на двамата пациенти, настанени в УМБАЛСМ „Пирогов”. До обяд се очакват резултатите на още 7 проби.

 В света 126 380 е общият брой на заразените, а новите случаи са 7158. Знаете за безпрецедентните мерки, които са наложени в Италия", добави той. В Италия заразените са 12 000.

В Плевен пациентите са във фаза на оздравяване. В Габрово също са стабилни.

Ръководителят на Националния щаб призова медите да не обсаждат болниците, в които има установени положителни за Covid-19 случаи, защото така се излагат на риск и не дават възможност на лекарите да вършат нормално работата си.

Остават затворени кардиологията, неврологията и всички вътрешни отделения в "Пирогов". Работата в токсикологията е организирана така, че там да бъде направена резервна клиника за прием на пациенти с коронавирус. Всички други дейности продължават да функционират в нормален режим на работа, предаде БНТ.

„Тези болници остават да работят като болници. УМБАЛСМ „Пирогов“ остава да работи. В болницата няма да работи само кардиологията, въпреки че в момента е процес на трансформация, за да бъде възобновена дейността ѝ на 9-ия етаж, а неврологията работи с по-малък капацитет на територията на Клиниката по неврохирургията. Другите клиники от палитрата на вътрешните отделения засега ще преустановят работа, но травматологичните и хирургичните отделения, които са силата на „Пирогов“, остават да работят, както и детските клиники“, подчерта още професор Мутафчийски.

По думите му, независимо в коя болница бъдат потвърдени случаи на коронавирус, болните ще бъдат и са настанени в отделения, които са отделени от другите, изолирани са, спазват се строги хигиенни мерки, а и в останалите помещенията на болницата дезинфекцията е на завишено ниво, както и пропускателният режим.

"За пациентите от Габрово - възрастната жена, която пак вчера се създаде истерия, че е в тежко състояние, влошаващо се състояние. Касае се за белодробен излив около литър и половина, направена е една елементарна операция, манипулация бих казал, по евакуиране на този излив, подобрила е показателите си, в момента е с нормална сатурация, без температура, с подобряваща се клинична картина. За медицинската сестра, която е положителна, тя е в отлично състояние, без признаци за болест, в Плевен по същия начин пациентите са в подобряващо се състояние", заяви генерал майор проф. д-р Венцислав Митафчийски.

Вчера почина 66-годишната жена, която беше хоспитализирана в "Пирогов" в изключително тежко състояние с положителна проба за Covid-19. Жената е имала хронични сърдечни проблеми и предходна операция на сърцето.

За лечение в "Пирогов" остава 74-годишният съпруг на починалата жена, който също е с положителна проба за Covid-19. За момента не се налага той да бъде интубиран, но се нуждае от допълнителен кислород.