Спомен за Фреди: Роден, за да бъде известен

Нещо за четене
14:57 - 24 Ноември 2020
4165
Спомен за Фреди: Роден, за да бъде известен

Фреди Меркюри е от онези хора, родени, за да бъдат известни. Звездата Фреди е отворен, жаден за внимание и интерес, провокативен и често артистично краен до скандалност. И човекът Фреди - тих, дори скромен, плах, внимателен, земен и човечен.

Днес покойният вокалист на една от най-успешните музикални групи на всички времена Queen - Фреди Меркюри, трябваше да навърши 74 години.

На 5 септември 1946 година се ражда един човек, който оставя траен отпечатък в историята на рок музиката по света. Вдъхновен от Лайза Минели, почитател на "Бийтълс", "Ролинг Стоунс", "Лед Цепелин" и Елвис Пресли, един ден Фреди ще признае, че никога не е получавал вокални уроци. Това обаче не променя нищо, защото, както се изразява испанската сопрано певица Монсерат Кабайе, с която вокалистът на Queen има записан албум -  "Фреди страда от необикновени гласови възможности".

През октомври 1986 година, когато Фреди е на върха на славата си, британската преса за първи път съобщава, че в кръвта му са намерени антитела срещу ХИВ. Меркюри категорично отрича. Според партньора му Джим Хътън обаче, малко след Великден, през 1987 година, вокалната легенда е с диагноза СПИН.

Новината не отказва Фреди от желанието да твори. Тя обаче се отразява тематично на песните, които той ще създаде в последните години от живота си. Те вече са по-философски и по своето звучене и по своите текстове, които дори понякога граничат с екзистенциалното. Някои от тях са създадени от човека, който в продължение на пет години крие от света своята диагноза.

Последните кадри на Фреди са увековечени в клипа към „These are the days of our lives" - песента, с която знаменитият вокалист казва сбогом на света. Клипът е заснет през месец май 1991 година. Тогава Фреди не може да вдигне стъклена чаша с една ръка.

Последният хит на Queen връща тематично групата назад през 1975 година към песента „Love of My Life". Думите „Аз още те обичам", изречени от Фреди Меркюри в края на песента, я прави в пъти по-силна.

На 23 ноември 1991 година Фреди Меркюри обявява пред медиите, че е болен от СПИН. В рамките на 24 часа след това изявление, той умира от бронхопневмония, която възниква от усложнение на коварната болест.

Меркюри не обичаше да говори – за детството и за хомосексуалността си. Но една от чертите, които правят най-добро и силно впечатление в образа на британската рок звезда, е неговата щедрост. Характеристика, присъща на всяка голяма душа. Тъкмо каквато е била тази на Фарук Булсара, както е рожденото име на музиканта.

Човек, известен със страстта си да пазарува и пилее пари, като че ли банкнотите ще излязат от обрaщение. Но и човек безкрайно щедър към приятелите и хората като цяло.

В книгата на Рик Скай, в която той описва най-добре Фреди, могат да се намерят доста интересни неща. А това е добър повод да си спомним за един от най-големите таланти на английската музикална сцена в края на 20-и век.

“Колкото и да обичаше да задоволява прищевките си, с още по-голяма радост Фреди проявяваше щедрост към познати, приятели и любовници. Беше рядко щедър за рок звезда и даряваше заобикалящите го не само с дрънкулки, а и с луксозни коли и скъпи жилища.

В треска за пазаруване често отиваше в "Хародс" и купуваше подаръци за хиляди лири.

Веднъж похарчи 5 хиляди за парфюми на всички жени, които познаваше.

“Никога не пазарувам напразно”, казваше той.

Но едно нещо, което никога не успя да купи, бе нова къща за родителите си, които, въпреки настояванията му, отказваха да напуснат малкия си дом “близнак” във Фелтъм под шумното самолетно трасе край "Хийтроу".

Дори в последните месеци на живота си не престана да купува ценни картини и да прави подаръци на приятелите си. В годината на смъртта си обикаляше да търси къщи за десет от най-близките приятели. За тях плати около един милион лири.

Запознати с нещата хора твърдят, че малко преди смъртта си е изразходвал значителна част от своите 28 милиона за приятели. А и когато вече не можеше да става от леглото, не престана да разглежда каталози с произведения на изящното изкуство, мечтаейки за още по-луксозни покупки.

“Имам толкова много приятели, на които да подарявам. Обичам да изсипвам рога на изобилието върху околните. заслужава си дори само за да видиш усмивката по лицата им”.

Освен с таланта си, британският музикант ще остане в сърцата на своите почитатели с несломимия си борбен дух, а също и с пищните партита, които приживе организира по повод своите рождени дни. Едно от тях дори е увековечено като клип към хита "Living on My Own". Днес, 29 години след смъртта на рок легендата, рожденият му ден ще бъде отбелязан по цял свят.

Благотворителната фондация, кръстена на името на Фреди Меркюри, организира тематични партита в Хелзинки, Амстердам, Мадрид, Брюксел, Копенхаген, Берлин, Рим, Лондон и в още множество столици. Нашата, за съжаление, не е сред тях, затова нека си припомним кой беше Фреди Меркюри и какво остави той след себе си.

2020-та се навърши половин век от създаването на Queen и 29 години от смъртта на нейния вокал Фреди Меркюри. Китаристът Брайън Мей и барабанистът Роджър Тейлър продължават да поддържат бандата жива. А бас китаристът Джон Дийкън излезе в пенсия.

Миналата година стана ясно, че общото състояние на живите членове на групата, възлизащо на 445 милиона британски лири, е надхвърлило богатството на кралица Елизабет - 370 милиона лири.

За този просперитет освен приходите от групата допринесе и филмът “Бохемска рапсодия”, разказващ историята на прочутата четворка. Премиерата на лентата бе през 2018 г. и е най-печелившият биографичен музикален филм за всички времена. Получава четири награди “Оскар” - за най-добър актьор на Рами Малек, за монтаж, звуков мишунг и монтаж на звукови ефекти.

Ако не беше коронавирусът, който парализира света, вероятно Queen щеше да отбележи по подобаващ начин своята 50-годишнина. Без Фреди Меркюри не е същото, но Брайън Мей и Роджър Тейлър продължават да поддържат бандата жива и да правят концерти по цял свят. Форматът обаче е Queen и Адам Ламбърт.

Всъщност, и без коронавируса концертите за юбилея тази година щяха да бъдат осуетени заради сериозен здравословен проблем на Брайън Мей. Неотдавна китаристът разказа, че е бил на косъм от смъртта. Докато работел в градината си, разкъсал седалищен мускул и наранил нерв, а малко след това получил сърдечен удар и му били поставени три стента.

Две седмици след новината за прекарания инфаркт Брайън Мей оглави класация на най-великите китаристи на всички времена. Дори той е изненадан, че след него е поставен Джими Хендрикс, когото сочи за един от своите идоли.