Споразумяха се за скандалната картина на Емилиано Сапата

Протестиращи наскоро нахлуха в музея и настояха "Революцията" да бъде незабавно изгорена

Новини
17:28 - 13 Декември 2019
3952
Споразумяха се за скандалната картина на Емилиано Сапата

Противоречив портрет на мексиканския революционер Емилиано Сапата ще остане изложен в Двореца на изящните изкуства в мексиканската столица, след като правителството постигна споразумение за това със семейството му, оповести министерството на културата на Мексико, цитирано от ДПА.

Главната фигура на мексиканската революция от 1910-1917 година е изобразен в цял ръст с голо женско тяло, обувки с високи токчета и розово сомбреро. Авторът на платното Фабиан Чаирес е нарисувал преобразения Сапата как язди бял кон в ерекция.

Главната фигура на мексиканската революция от 1910-1917 година е изобразен в цял ръст с голо женско тяло, обувки с високи токчета и розово сомбреро

Картината е включена в изложба, посветена на Мексиканската революция.

Внукът на Сапата - Хорхе Сапата Гонсалес заяви, че семейството му ще съди музея и художника за портрета, който представя дядо му като гей и го очерня. Много протестиращи от родния щат на Сапата Морелос наскоро нахлуха в музея и настояха кощунствената картина "Революцията" да бъде незабавно изгорена.

Министерството на културата на Мексико и Националният институт на изящните изкуства сега се споразумяха със семейството на Сапата, че картината ще бъде придружена от бележка, показваща критичното отношение на семейството към нея. Освен това портретът няма да бъде използван за популяризиране на изложбата.