Според ЕК таван на цената на газа е невъзможен

Въпросът разделя страните от ЕС от месеци, 15 заплашват с бойкот

Новини
21:10 - 08 Ноември 2022
3040
Според ЕК таван на цената на газа е невъзможен

Според ЕК на семинар пред 27 страни членки, не е възможно да се създаде таван на цената на газа, който да не засегне дългосрочните договори или сигурността на доставките, казаха двама дипломатически източника пред "Ройтерс" и "Франс 24".

След много спорове на срещата на върха, продължила цяла нощ, лидерите на ЕС се съгласиха миналия месец да възложат на Европейската комисия да предложи временна рамка на ЕС за ограничаване на цените на газа при производството на електроенергия и

създаване на временен коридор за цените на природния газ, за ​​да се намалят разходите за потребителите.

Но компромис между страни като Франция, Испания и Белгия, които искат таван, и лагера, ръководен от Германия, който се противопоставя, означава, че са приложени допълнителни условия, а именно, че

който и да е таван не може да засегне дългосрочните договори, да доведе до увеличаване на потреблението на газ или да провокират производителите да пренасочат доставките другаде.

"Сега Комисията каза, че е невъзможно да има таван, който да отговаря на тези критерии", каза един от дипломатите, като добави, че националните пратеници на 27-те страни-членки на ЕС ще обсъдят това следващия петък в Брюксел.

Въпросът разделя страните от ЕС от месеци, докато те се стремят да се справят с остра енергийна криза, която предизвиква рекордно висока инфлация и заплашва рецесия в блока.

Вторият дипломат каза, че Комисията вместо това е предложила доброволен "механизъм за пазарна корекция", който не е достатъчен за страните, изискващи таван за незабавно ограничаване на скоковете на цените. Дипломатите не дадоха подробности как ще работи механизмът.

И двата източника казаха, че около 15 страни, изискващи таван, заплашват да блокират други елементи от октомврийското енергийно споразумение на лидерите - което включва също стартиране на съвместни покупки и изработване на нов ценови бенчмарк - докато Комисията не представи солидно предложение за таван.

"Беше много разочароващо", каза вторият дипломат. "Може би Германия и Холандия получиха много отстъпки, за да намалят тавана, но идеята за ограничаване все още присъстваше в решението на лидерите на ЕС от срещата на върха."

Въпреки че идеята за "механизма за пазарна корекция" падна под очакванията на тези, които искат да се намесят решително в пазарните цени, тя предизвика предупреждение от Europex, асоциацията на европейските енергийни борси.

"Загрижени сме, че механизмът... ще доведе до влошаване на сигурността на доставките и рискове за финансовата стабилност", се казва в изявление на Europex.

След това, което се очаква да бъде разгорещена среща в петък на 27-те национални посланици в ЕС в Брюксел, министрите на енергетиката на блока трябва да обсъдят въпроса на 24 ноември.

Ако сделката за газов таван се изплъзва, темата ще се върне на върха, като следващата среща на върха на лидерите на ЕС трябва да се проведе на 15-16 декември.