Според проучване австрийците категорично са за оставане в ЕС

ЕС
12:57 - 12 Юни 2024
1032
Според проучване австрийците категорично са за оставане в ЕС

Австрийците категорично подкрепят членството си в ЕС, според социологическо проучване, проведено в деня след Евроизборите в Австрия, съобщи австрийската новинарска агенция АПА.

Според данни на Австрийското дружество за европейска политика (АДЕП) 76% от анкетираните подкрепят оставането на Австрия в Европейския съюз, 17% желаят да напуснат блока, а 7% нямат мнение по въпроса.

Резултатите показват скок с 11% на австрийците, подкрепящи членството си в ЕС, сравнено с подобна анкета проведена през март. Отбелязан е спад с 6% на тези, които подкрепят напускането на ЕС.

Според АДЕП процентът на анкетираните по темата също е намалял с 5 пункта.

"Резултатът от изборите за Европейски парламент в Австрия е и показател за неудовлетвореност от националната и европейската политика. Във всеки случай нашият следизборен анализ показва, че подкрепата за членството на Австрия в ЕС е безспорна и е особено висока "в деня след вота", обобщи генералният секретар на Австрийската асоциация за европейска политика Паул Шмит.

"Сегашният рейтинг на одобрение членството в ЕС е най-високият от декември 2017 г. насам, а броят на категоричните противници на членството не е бил толкова нисък от септември 2020 г. насам", каза Шмит.

"Евроизборите бяха отдушник за мнозина, за да изпуснат парата, да изразят разочарование и критика. Темите за сигурност, убежище, миграция и инфлация предизвикват особена загриженост, което не по-малко се отразява в увеличаването на гласовете за партии от десницата", анализира Шмит.

"Въпреки това мнозинство от населението не се съмнява, че тези предизвикателства се преодоляват най-успешно по добре координиран и съвместен начин - а не самостоятелно", каза генералният секретар на АДЕП.

Настоящото проучване беше проведено на 10 юни от Института за пазарите (“Market Institute”) по поръчка на АДЕП. По данни на АДЕП в цяла Австрия са били анкетирани онлайн 775 души на възраст между 16 и 80 години. Стандартното отклонение е 3.59%.