Спорна задача по химия прати проверка в МУ-Пловдив

Кандидат-студенти се оплакват, че ги препитват по материал, който не е преподаван в училище

Новини
16:00 - 07 Юли 2022
2020
Спорна задача по химия прати проверка в МУ-Пловдив

Министерството на образованието и науката започва проверка в Медицинския университет в Пловдив.

Днес по обяд там е получен сигналът от кандидат-студенти, които възразяват срещу посоченото като вярно решение на една от задачите по химия на приемния изпит във висшето училище. Препратен е от Народното събрание, уточниха от пресцентъра на министерството.

След изпита на 1 юли младежи потърсили мнението на химици извън университета и юридически съвет  от адвокат - във връзка със съмненията си доколко е коректен отговорът на зад. 3, който МУ-Пловдив е посочил като верен. При това допитване до специалисти преподавателите по химия също открили несъответствия, пише „Марица“.

В крайна сметка твърденията са, че до посоченото от МУ-Пловдив решение на задачата не може да се стигне с подготовката по указаната от висшето учебно заведение литература. В сигнала се казва също, че има

задания върху материал, който изобщо не е изучаван в часовете по химия в училище, нито е включен в програмата по профилирана подготовка по предмета във втори гимназиален етап.

Според авторите на сигнала, освен че ще ощети много кандидат-студенти при оценяването на изпитните работи, това повдига въпроса дали не са налице корупционни практики - с включване на материал, който не е изучаван от всички кандидат-студенти, но

част от тях биха могли да бъдат подготвени, ако са били на уроци при определени преподаватели.

Недоволните се заканиха да заведат и съдебен иск за нанесени неимуществени вреди - стрес и влошено общо психо-емоционално състояние, причинено вследствие на кандидат-студентската кампания. 

Вчера казусът е обсъждан в Медицинския университет. Днес се очаква официална позиция.