Spotify: Край на парите от дъжда

Музикалната стрийминг платформа променя модела, по който компенсира създателите на аудио съдържание

Новини
17:45 - 23 Ноември 2023
3237
Spotify: Край на парите от дъжда

Водещата музикална стрийминг платформа Spotify официално обяви война на шумовете и тишината. Тя ще промени модела, по който компенсира създателите на аудио съдържание, което не е нито музика, нито подкаст.

До момента 30-секунден бял шум или запис от дъждовни капки, падащи върху покрив, получаваше същите отчисления като песен. Това се използваше от злонамерени създатели на съдържание, които пълнеха цели плейлисти с

подобни "произведения", които се създават без никакви усилия.

Всеки от нас, който има проблеми със съня или малко дете, със сигурност оценява приноса на звуците от дъжд, вятър и море за по-спокойните си нощи, но според Bloomberg с помощта на ботове и други техники този тип записи са генерирали по 3 млн. часа слушане дневно и

с помощта на слабости в алгоритъма на Spotify са носели на някои ъплоудъри по 18 000 долара месечно.

Това, очаквано, разгневи големите звукозаписни компании, които от месеци притискат Spotify да се намеси. "Очевидно белият шум е доста по-различен от "Бохемска рапсодия", но при сегашния модел, за двете се плаща еднакво", коментира пред CNN търговският директор на AI музикалната компания Endel, която си партнира с Universal.

Сега от стрийминг платформата обявиха, че ще намалят отчисленията за шумове и тишина,

като според Billboard компенсацията ще бъде намалена с 80 на сто, а ще има и доста тежки наказания при използване на ботове.

Как точно ще работи новата система ще видим в началото на следващата година.