Спринцовките свършиха! Китай не смогва, няма с какво да ни боцкат

Цените на консуматива се вдигнаха тройно в пандемията

Топ
13:06 - 02 Февруари 2021
4733
Спринцовките свършиха! Китай не смогва, няма с какво да ни боцкат

Някои китайски производители на спринцовки съобщиха, че може би няма да успеят да си изпълнят поръчките до края на месец юни, докато глобалните програми за ваксинация на населението оказват огромно търсене на спринцовки.

От компаниите съобщиха пред „Ройтерс”, че работят непрестанно, като повишават цените и се опитват да разширят мощностите си.

Китай и Индия са най-големите производители на спринцовки в световен мащаб.

Китайска компания още през декември е получила поръчка за 30 милиона спринцовки. За сравнение преди пандемията фирмата е получавала поръчки за 5 милиона бройки, твърди шефа на компанията Гу Чън. Той алармира, че има опасност новите поръчки от цял свят да бъдат изпълнени само частично. А те постоянно нарастват, допълва той.

В САЩ администрацията на президента Байдън иска да извърши 100 милиона ваксинации през първите 100 дни от управлението му и поръчките за всички спринцовки са отправени към китайски производители. Поради тази причина китайските компании увеличиха тройно цената на продуктите си, тъй като те трябва да задоволят търсенето и на пазара в собствената си страна, което е огромно.