Спряха да наемат магазини в центъра на София

Пандемията кара наемателите да бъдат по-внимателни в решенията си

Новини
10:42 - 30 Октомври 2020
1666
Спряха да наемат магазини в центъра на София

Пандемията кара наемателите да бъдат по-внимателни в решенията си, по-бавно да взимат решения, може би някои от тях биха ги замразили за повече от 2-3 месеца, дори 1 година не биха предприели действия на наемане на нов обект. Но всичко това зависи от развитието на здравната ситуация в страната, която не може да се прогнозира и неяснотата води до тази разлика между очакванията на наемателите и очакванията на наемодателите.

Това каза пред БГНЕС Данислав Тенинчев, който е консултант на бизнес площи.

В центъра на София може да се видят надписи по търговски обекти като този: „Дава се под наем”.

Според Тенинчев към днешната дата на двете основни търговски улици в центъра на София – „Граф Игнатиев” и „Витоша” има лек застой по отношение на пазара на наеми на търговски обекти. Той го обяснява с това, че голяма част от наемателите не са сигурни в каква посока ще тръгне пазарът с оглед на повишаването на броя на заразени и дали това ще се отрази на техния вид бизнес, ако се говори за магазини или заведения.

„Логично имаме и сезонно смяна на наематели – едни освобождават площи, други ги наемат. Сега процентът е по-голям точно заради това, че през лятото много голяма част и от магазините не бяха наети, заради тази несигурност и така се получава един по-голям процент свободни площи. Ние сме като цяло оптимисти, че това ще бъде намалено, т.е. ще сключим сделки за тях, но пък и това си зависи респективно от здравната ситуация в страната – ако продължава в същите темпове, може би голямата част от наемателите биха се притеснявали да отворят тук и сега обект”, посочи той.

Данислав Тенинчев пресмята, че на „Витоша” към днешна дата процентът на свободни търговски площи е минимален. „Той беше по-голям в началото на април и май месец, когато бяха най-сериозните затваряния на магазини и заведения, тогава се освободиха около 7 до 10% от магазините, но те бяха малки като квадратура магазини.

Към началото на лятото те вече намериха своите последващи наематели. С днешна дата имаме около 4-5 магазина, което е много малък процент на фона на общата бройка от близо 300 магазина в пешеходната зона на „Витоша”, посочи консултантът.

На ул. „Граф Игнатиев” той каза, че положението е с доста натрупани и наслоени различни негативи. „Като започнем от ремонтите, които продължиха доста дълго време и това накара голяма част от търговците да се изнесат от тази улица и да преместят своите обекти на други точки, където могат да развиват бизнес. Те поетапно започнаха да се връщат, тогава пък дойде COVID и това ги накара да се опитат да задържат някои от точките си. Има и наематели, които се договориха с наемодателите във времената, в които има трудности да бъде по-облекчен наемът. Така че към днешна дата там процентът е по-голям, не мога да цитирам точно колко, но вярвам, че тази улица в началото на пролетта вече ще бъде в пик и всички обекти ще бъдат заети”, посочи той.