Спряха делото срещу данъчната шефка с подкупа в Пловдив

Ренета Иванова бе готова да признае фактите и обстоятелствата, описани в обвинението

Общество
17:23 - 15 Септември 2020
3583
Спряха делото срещу данъчната шефка с подкупа в Пловдив

Делото срещу данъчната шефка Ренета Иванова, спипана с подкуп в Пловдив, бе върнато на Окръжна прокуратура. Съдът не даде ход на разпоредителното заседание, поради допуснати съществени процесуални нарушения от страна на държавното обвинение, съобщава TrafficNews.

60-годишната служителката на НАП беше арестувана на 24 февруари. Тя е началник на отдел „Обработка на плащания и задължения“ в приходната агенция. Жената е задържана при акция на Икономическа полиция в момент на взимане на подкупа от 2 000 лв. Представител на търговско дружество за онлайн търговия на дрехи е подал сигнал срещу служителката. Първоначално тя поискала двойно по-голяма сума, за да „оправи“ проверката и да осигури положителни за дружеството резултати. 

Иванова обяснила на управителката на фирмата, че има несъответствия в декларация за годишен оборот и в оборота по фискалните устройства, като разминаването възлиза на около 50 000 лева. След подадения сигнал за изнудването е започнато е досъдебно производство. От дружеството са се разбрали с данъчната служителка да осъществят среща, на която да бъдат предадени парите.

Защитата на Иванова поиска от съда делото да тръгне по реда на съкратеното съдебно следствие. Така Иванова щеше да признае всички факти и обстоятелства в обвинителния акт, а присъдата ѝ щеше да бъде редуцирана с една трета. Съдебният състав начело със съдия Славка Димитрова прецени, че на този етап няма как искането да бъде удовлетворено. 

Причината бяха именно нарушенията, спънали хода на процеса. В хода на заседанието стана ясно, че никъде в обвинителния акт не се споменава от кого е поискала подкуп Иванова. Съдия Славка Димитрова посочи и още една неточност в обвинението, според което данъчната поискала дар, за да упражни влияние върху две длъжностни лица. Според магистратите обаче държавният обвинител не е обяснил защо приема, че двете лица имат качеството на длъжностни. Подобно пояснение е важно, защото текстът от закона, по който е привлечена Иванова като обвиняема, гласи, че е "поискала и приела дар, който не ѝ следва, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице във връзка със службата му", мотивира се Димитрова. Наказанието, което предвижда този текст от закона, е лишаване от свобода до шест години или глоба до пет хиляди лева.

В крайна сметка, съдебното производство бе прекратено, докато не бъдат отстранени нарушенията. Решението подлежи на обжалване в 7-дневен срок. 

Снимка: "Марица"