Спряха отстъпката от 25 ст. за гориво на над 2 милиона българи

Повечето хора, които се възползват от намалението, са социално слаби и пенсионери

Общество
17:37 - 12 Декември 2022
20216
Спряха отстъпката от 25 ст. за гориво на над 2 милиона българи

Мярката за отстъпка от 25 ст. за литър гориво ще бъде прекратена от Нова година. Това обеща министърът на икономиката Никола Стоянов. Според него тя била лобистка, а не социална. С решението си обаче повече от 2 милиона българи ще бъдат ощетени, в това число не влизат заможните хора, сочи проверка на Lupa.bg.

Никола Стоянов

Шофьорите с високи доходи не използват от евтиното гориво, защото качеството му е лошо и то запушва двигателите на луксозните им автомобили. Именно затова те зареждат от премиум с подобрители. Същият проблем със запушването имат и собствениците на коли, произведени след 2010 г. Именно затова и те не се възползват от държавните отстъпки.

Статистиката сочи, че средната възраст на автомобилите, които се движат по нашите пътища, е над 19 години. Леките автомобили до 5 години са само 6%, а повече от 70% от автомобилите са над 15 години.

„През месец януари на 2021 г. броят на автомобилите на възраст над 20 години се е увеличил с 8% спрямо същия месец на миналата година (със 109 703 броя), като тези автомобили са достигнали рекордно висок дял - 48% от всички регистрирани ППС в България, или 1 845 856 броя ППС от общо регистрирани 3 813 677 бр. Това означава, че половината от използваните автомобили в нашата държава имат стандарти за екологичност и безопасност отпреди 20 и повече години. Делът на автомобилите, които са на възраст над 15 години, вече достигна безпрецедентните 75%.”, обясни Храбрин Иванчев, Председател на Асоциацията  на автомобилните производители.

Част от автомобилите на над 20 г. се карат от възрастни хора. Колите се използват в малки населени места като община Брацигово, която остана без обществен транспорт. Пещера вече е в същата ситуация, тъй като фирмата, осигуряваща междуградски превоз, е подала уведомление, че се отказва. Така хората, които учат и работят в Пазарджик и Пловдив, трябва да пътуват със собствен транспорт, което ще им струва солено.

За да няма народно недоволство, Никола Стоянов обеща, че ще осигури помощи на нуждаещите се, които ще са през фонд.

„Една от готвените промени ще бъде с подоходен критерий. Тя ще е през фонд, в който ще се вземат свръхпечалби от дружествата. Хората с доходи до 1000 лв. ще получават помощи от специален фонд, като в регламента, където е и дерогацията, ясно е разписано и за какво могат да се използват отнетите свръхпечалби”, обясни министърът.

Това означава, че само 20 000 от тези 2 милиона шофьори ще вземат пари от този фонд, което е крайно малко.