Спряха полско списание за гавра с Йоан Павел II

Карикатурата е публикувана на корицата на сатиричния, подчертано антиклерикален седмичник "Не"

ЕС
09:57 - 15 Март 2023
1760
Спряха полско списание за гавра с Йоан Павел II

Полско сатирично списание беше изтеглено във вторник от пощенски станции и контролирани от държавата бензиностанции в страната, след като публикува на корицата си колаж с папа Йоан Павел II, който държи разпятие, върху което е прикована кукла на бебе, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА. Това стана на фона на ожесточен дебат как светият отец се е отнасял към случаите на насилие над деца.

Обвиненията срещу първия папа от полски произход в наскоро публикувана книга и в документален филм, че съзнателно е прикривал случаите на педофилия сред клира докато е бил архиепископ на Краков, предизвикаха буря от недоволство в Полша, една от най-набожните римокатолически нации в Европа.

Докато някои казват, че обвиненията трябва да доведат до преоценка на наследството на Йоан Павел, религиозните консерватори осъждат случващото се, което наричат "преврат на левицата". Според тях той цели да дискредитира личност, която е в основата на полската идентичност.

Йоан Павел беше глава на Римокатолическата църква от 1978 г. до смъртта си през 2005 г. 

Карикатурата е публикувана на корицата на сатиричния, подчертано антиклерикален седмичник "Не" (Nie), основан от Йежи Урбан. Той беше говорител на комунистическите правителства през 80-те години на миналия век и антикомунистическата опозиция го наричаше "Гьобелс на военното положение". Урбан беше главен редактор на "Не"до смъртта си през миналата година.

Даниел Обайтек, главен изпълнителен директор на контролираната от държавата полска петролна компания PKN Orlen, заяви в "Туитър", че групата изтегля последния брой на изданието от своите търговски обекти.

"Имаме място за всички заглавия в пресата, но няма съгласие за реч на омразата и унищожаване на авторитета на Свети Йоан Павел II", написа той.

Обайтек е близък съюзник на управляващата националистка партия "Право и справедливост". Под негово ръководство Orlen се разшири отвъд основния си бизнес и притежава будки за вестници и местен издател на вестници.

Контролираната от държавата пощенска служба също каза, че изтегля "Не" от продажба, въпреки че не свърза изрично решението с изображението на папата.

В своя профил в "Туитър" "Не" определи решението на пощата като "скандално", а това на Обайтек като "цензура".

Според полския закон за печата е незаконно разпространителите да ограничават продажбата на издания поради тяхното съдържание или политическа линия. 

Парламентът на Полша прие резолюция в четвъртък, защитаваща името на Йоан Павел II, най-вече благодарение на гласовете на управляващата партия "Право и справедливост".