Спрян е горският пожар в Сакар планина

Новини
20:59 - 22 Юли 2021
608
Спрян е горският пожар в Сакар планина

Пожарът в Сакар планина между свиленградските села Планиново и Студена и тополовградското Устрем е овладян.

Това съобщиха от Областния кризисен щаб в Хасково, предаде БТА. Стихията възникна в боров масив вчера следобед около 17 часа най-вероятно след почистване на близко пасище.

Периметърът на пожара е 7 километра, като изпепелени са около 2400 декара от горския масив, който включва и широколистна гора. Част ота тежката техника, която работеше по прокарването на просеки, вече е била изтеглена. Благодарение осигурените машини и усилието на екипите, пожаръта е бил локализиран. Заради тлеещи участъци обаче на терен ще останат 4 автомобила с екипи на пожарната и 4 на лесничействата, уточниха от щаба.

Над 150 души участваха в потушаването на бедствието. В борбата с огъня се включиха 11 екипа огнеборци, 60 лесничеи, 20 военни с техника от поделение 52а740 от Хасково и доброволческа група от Свиленград. На място са областният управител на област Хасково инж. Минко Ангелов и заместникът му Виолета Желева, се допълва в съобщението.

През цялото време на кризата нямаше опасност за хора и населени места подари тяхната отдалеченост. По случая се води разследване, но до този момент няма данни за умишлен палеж според първоначалните данни на МВР.