Сръбската армия в бойна готовност по границата с Косово

Балкани
14:57 - 29 Май 2023
2239
Сръбската армия в бойна готовност по границата с Косово

Сръбската армия ще остане в най-висока степен на бойна готовност до петък, а военните формирования ще бъдат дислоцирани по административната линия с Косово и Метохия до 14 часа днес, заяви министърът на отбраната Милош Вучевич.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич подчерта, че ситуацията в Косово и Метохия е напрегната и трудна и че никога не е била по-тежка, както и че реакцията на КФОР е закъсняла, съобщи РТС.

Министърът на отбраната на Сърбия Милош Вучевич посочи, че частите на сръбските въоръжени сили ще бъдат подготвени да могат да изпълнят всяка задача и всяка заповед на държавното ръководство, т.е. на президента на Сърбия като върховен главнокомандващ.

Задачата на армията е да остане в най-висока степен на бойна готовност, но очакванията му са кризата в Косово да бъде разрешена политически, а не чрез военни действия, каза той.

Министърът допълни, че началникът на Генералния щаб на сръбските въоръжени сили генерал Милан Мойсилович е в постоянни преговори с КФОР, чиято задача е да гарантира мира и „сигурността на сръбския народ в Косово и Метохия“.

„Хубаво е, че КФОР имат волята да пазят мира, но трябваше да изпратят тези узурпатори, да ги изпратят хубаво в съответствие с всички споразумения на юг от Ибър, за да им благодарят. Има КФОР, има ЕУЛЕКС, знае се кой се грижи за сигурността и мира в Косово и Метохия в съответствие с Резолюция 1244 и в съответствие с Военно-техническото споразумение от Куманово“, посочи Вучевич.

Според него КФОР действа като пръстен, който укрепва отбраната на косовската полиция срещу невъоръжени хора.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви, че ситуацията в Косово е напрегната и че никога не е била по-тежка. Тя благодари на сръбския народ за спокойствието и въздържането от насилие.