Сръбската Шкембица

Кухня
08:40 - 02 Януари 2022
3473
Сръбската Шкембица

Продукти

За сваряването на шкембето: 1300 г телешко шкембе, 2,5 л студена вода, малко сол,  малко листа от целина, 2 дафинови листа.

За чорбата: Готовото сварено шкембе, 50 г пушена или варена шарена сланина – бекон, 1 главата червен лук, 3 скилидки чесън, 2 с.л. лъжици брашно, 2 с.л. доматено пюре, ½ с.л. люта пиперена паста – чили сос, 3 с.л. червен пипер, малко смлян черен пипер, 10-15 зърна черен пипер,  няколко сухи люти чушки, малко листа от целина, сол на вкус, микс от сухи билки на вкус – от типа на вегетата, 600 мл бульон от варенето на шкембето, 600 мл вода, малко олио или масло.

 

Приготвяне

Сваряването на шкембето:

Шкембето се измива и накрая се изплаква в студена вода с оцет. Нарязва се на големи парчета, ако е цяло. Залива се със студената вода, слагат се малко сол, листа целина и дафиновите листа. Вари се около 40 мин. в тенджера под налягане на тих огън след започването на свистенето на парата. Изважда се шкембето от бульона и се нарязва на малки ивици.

Чорбата:

Обеленият лук се нарязва на дребно. Чесънът се наситнява и към него се добавят червеният пипер, черният пипер на зърна, смлян черен пипер, сол, вегета, наситнените сухи люти чушки, нарязаните на дребно листа целина. Беконът се нарязва на малки кубчета.

Загрява се малко олио или масло. Слага се наситненият лук и се запържва леко. Прибавя се беконът и се запържва докато остане на мазнина. Поръсва се брашното, разбърква се на котлона и се разрежда с 600 мл от бульона на шкембето (може и повече за по-рядка шкембе чорба) и 600 мл вода.

Оставя се да кипне и се добавят чесновата смес, доматеното пюре, чили сосът и се разбърква. Кипва отново и се слага нарязаното шкембе. Готви се на тих огън около 20 мин.