Сръбски мениджър поема Кока-Кола ХБК България

Новини
13:43 - 05 Юни 2023
1574
Сръбски мениджър поема Кока-Кола ХБК България

Рокада на върха обяви един от крупните чуждестранни инвеститори у нас - Кока-Кола ХБК България. Генерален директор на дружеството става Саша Маркович, а Юрг Буркхалтер ще ръководи бизнеса на компанията в родната си Швейцария.

У нас "Кока-Кола" има традиции още от 1965 г., когато България първа в социалистическия лагер започва да произвежда популярната западна безалкохолна напитка. Дружеството Кока-Кола ХБК стъпва на наша територия през 1992 г., като постепенно тук се разгърнаха не само производство, но допълнителни центрове за споделени услуги за всички страни в групата.

Икономическото въздействие на системата от дружества на Кока-Кола у нас само през 2021 г. се оценява на около 640 млн. лева. Инвестициите в производствата и останалите дейности през последните години са за няколко десетки милиона евро.

Общо 3000 души у нас работят за различните дружества.

Саша Маркович има MBA степен от Питсбъргския университет в САЩ. Кариерата си той започва в P&G, като работи за бизнеса на козметичната компания в Сърбия и Румъния,

а след това е на висши мениджърски позиции в Северна Америка и Централна Европа във Philips.

Маркович по-късно отговаря като изпълнителен вицепрезидент за трансформацията на Gorenje/Hisense и за търговската дейност на компанията в 33 държави.

През 2020 г. той става част от екипа на Кока-Кола ХБК като търговски директор за Сърбия и Черна гора. В официалното съобщение се посочва, че именно Маркович има ключов принос за проектирането и внедряването на успешна нова стратегия за продажби. Затова и екипът му е носител на редица отличия в рамките на групата.

Сега под негово ръководство ще бъдат близо 1000 професионалисти, отговарящи за всички направления на бизнеса и развитието на компанията в страната.

"Оставаме фокусирани върху отдадеността и надхвърлянето на очакванията на клиентите ни, които са от първостепенно значение за нас, върху силата на екипа и общите ни постижения, върху оптимизацията и ефективността на процесите и всичко, което правим, и разбира се - върху устойчивото ни развитие и предаването на добрите примери към нашите партньори, потребители и цялото общество", подчертава Маркович в официалното прессъобщение на компанията.