Сръбски министър: Да въведем санкции срещу Русия

Русия
11:05 - 14 Март 2023
1933
Сръбски министър: Да въведем санкции срещу Русия

"Нашата страна трябва да въведе санкции срещу Русия", това каза министърът на икономиката на Сърбия Раде Баста, предаде АП.

По думите на члена на правителството в Белград страната му вече плаща висока цена за това, че не е въвела ограничения в търговията с най-голямата по територия държава в света. "Ситуацията става все по-тежка и по-тежка", добави Баста без да разкрива подробности.

"Изказването на министъра дойде след като сръбският президент Александър Вучич за пореден път заяви, че не може да се закълне, че балканската страна никога няма да наложи санкции срещу Руската федерация заради нейната агресия срещу Украйна", отбеляза АП.

"Сърбия е традиционен съюзник на Русия. Белград обаче не застана твърдо зад Москва във войната ѝ срещу Украйна и това стана повод Русия да обвини Сърбия, че е доставила оръжия и боеприпаси за въоръжените сили на Киев", посочи още световната информационна агенция.

Военният министър на балканската страна Милош Вучевич отрече твърденията на Москва. "Ако частна фирма е купила от нас нещо и го е продала на трета страна, това е въпрос от областта на международната търговия, който по никакъв начин не засяга правителството на Република Сърбия", каза той, цитиран от медията.