Сръбски наемник за руското командване: Викат ни цигани и ни бият

Командирите на полка са организирана престъпна група, шокира с разкритията си Деян Берич

Актуални новини
21:00 - 09 Януари 2024
10392
Сръбски наемник за руското командване: Викат ни цигани и ни бият

Командирите на полка ни викат "цигани" и че не разбират защо сме дошли в Русия за участие в бойните действия срещу Украйна.

Отношението в полка към сърбите поначало е лошо, командирите нищо не ни осигуряват и трябва сами да си намираме автомобили, дронове, кубинки и дори вода.

Преди Нова година командването на 119-и полк заповяда да щурмуваме украинските позиции, но ни дадоха само по 2-3 пълнителя и ни заявиха, че "другото оръжие ще си завземете по време на боя".

Такива и други подробности описа във видеообръщение босненският сърбин Деян Берич. Известен наемник в Донбас, той го публикува в профила си в социалната мрежа "В Контакте".

Берич, който неотдавна се включи и сред застъпниците за преизбирането на Владимир Путин за пореден път на президентския пост, служи със сънародниците си в този парашутно-десантен полк, където те са зачислени. Но според думите му "командването на полка е организирана престъпна група". След което допълни, че "очаквам сега да ме вкарат в затвора за дискредитиране на армията". 

Като потвърждение на думите си той публикува и обръщение на сърбите, които отказват да отиват в бой при такива условия, че повече няма да служат в тази част и искат да да ги преместят в друга. "Ние сме сръбски доброволци, дошли сме да се сражаваме за Русия, за руския народ, а ни изкарват наркомани, алкохолици...", заявява един от тях. "Освен автоматите сме купили всичко с личните си средства. Казаха ни, че тук служат нормални офицери, искаме да се приберем при семействата си или да загинем с чест", допълва той.

"Получихме паспорти, но не сме дошли заради това", казва друг, който изброява, че са били при Авдеевка, Бахмут, Соледар, но не са видели досега нито някаква отпуска, докато в нормалните армии поне давали по 15 дни човек да си види семейството.

"Уважението към доброволците е пълна нула."

Берич разказва още, че реакцията на военните била да обявят сърбите за дезертьори и военни престъпници. Изкарали ги от землянките, няколко дни ги държали на студа, след което представители на военната полиция им предложили да подпишат признания, че са шпиони. 

"Днес сутринта дойде военна полиция, нахлу в землянката, стреляха във въздуха, пребиваха с приклади бойците, на някои дори разбиха главите", продължава разказът на сърбина.

Днес обаче той разказа, че след обръщението си имал контакти с прокуратурата, с чеченците и т.н. и че ако някой се зарови в командването на 119 полк, "сигурно някои хора ще лежат доживот в затвора". В същия запис Берич уточнява, че тези, които пребивали сънародниците му изобщо не били военна полиция, а "хора от 119-и полк". Те били предадени на военната полиция на Луганск.

Наемници от полка по време на концерт за военната част близо до фронта

"Няма никъде в света идеална армия, идеална държава, няма нищо идеално", оправдава се сърбинът и допълва, че иска да живее в държава, където се уважава закона, а не на Запад или в "нацистка Украйна".