Сръбските болници пак се пълнят с ковидясали

Актуални новини
15:45 - 22 Юли 2021
3265
Сръбските болници пак се пълнят с ковидясали

Болниците в Сърбия отново започнаха да се пълнят с коронаболни, епидемиологичната ситуация се влошава, увеличава се броят на новозаразените, предупреди сръбският епидемиолог Предраг Кон, който е и член на Кризисния щаб за борба с разпространението на коронавируса, съобщават сръбските медии, цитирани от БТА.

"Не можем да чакаме четирицифрен брой с мерките, които имаме сега", каза Кон и обяви, че на 1 август, когато ще има заседание на Кризисния щаб, ситуацията ще бъде различна и най-вероятно ще бъдат взети нови мерки.

Той подчерта, че взетите по-рано епидемиологични мерки са в сила и трябва да се спазват и че ако хората не се ваксинират, борбата с коронавируса ще продължи още дълго време. Неваксинирането на младите директно продължава пандемията, каза Кон.

Според него при по-младите и особено при жените има отказ от ваксинация "поради страх от сериозната заблуда, че ваксината може да влияе върху възможността за раждане".

Той каза още, че от етична гледна точка е напълно неприемливо здравните работници да не се ваксинират, не само заради себе си, а и като потенциална опасност за пациентите.