Сръбският патриарх Порфирий подкрепи отмяната на Европрайд

60 личности от чужбина са потвърдили идването си в Белград за гей парада

Новини
12:03 - 07 Септември 2022
1788
Сръбският патриарх Порфирий подкрепи отмяната на Европрайд

Патриархът на Сръбската православна църква Порфирий подкрепи отмяната на общооевропейската проява на ЛГБТ общността Европрайд, планиран да се състои в Белград, съобщават сръбските медии.

Въпреки че представители на властите в Сърбия обявиха, че забраняват парада, организаторите все пак го насрочиха за 17 септември. 

„Тази тема ни е натрапена изкуствено и противоречи тотално на ценностната система на нашия народ, както и на нашите братя и сестри от други религии и нации, с които живеем. За това директно ми свидетелстваха представители на традиционните църкви и религиозни общности. Ето защо смятам отмяната на това събитие за правилна“, каза Порфирий в изявление, публикувано на интернет страницата на Сръбската православна църква.

„Напълно разбираме оправданата голяма загриженост на нашия народ, който при грубото насърчаване и налагане на политики и идеологии, които имат за цел да разрушат стълбовете, върху които нашата идентичност е била изградена от векове, да направят всичко да стане крехко, относително и непостоянно, народът усеща дълбокото и системно застрашаване на всички основни ценности, на които е бил верен от векове, особено светините на брака и семейството“, написа Порфирий.

„Поради тези причини няколко пъти в пряк разговор с висшите представители на държавата изложихме причините, поради които смятаме за необходимо и оправдано Европрайдът да бъде отменен“, допълни той.

Патриархът заяви още, че църквата е „против всякаква форма на насилие, публично заклеймяване и преследване на когото и да било“.

Същевременно един от организаторите на Европрайда Горан Милетич заяви за регионалната телевизия Ен 1, че изявлението на патриарха не допринася за успокояване на страстите и че то е трябвало да бъде „много по-християнско в смисъл на абсолютно отклоняване от омразата и насилието“.

Той съобщи, че 60 личности от политиката и неправителствения сектор от чужбина са потвърдили идването си в Белград за Европрайда на 17 септември, като изрази увереност, че полицията ще осигури безопасността им, информира вестник „Данас“.

Милетич каза за вестника, че не може да си представи полицията да не осигури безопасността на участниците и предупреди, че това би било скандално.

„Ще бъдем на улицата, защото забраната е незаконна“, заяви той.

Сръбският президент Александър Вучич заяви миналия месец, че Европрайдът няма да се състои. По-късно Вучич каза, че промяна на това решение няма да има, дори да го призоват президентите Байдън, Путин или Зеленски.

Европрайд се провежда всяка година в различен град на Европа. Тази година домакин на събитието е сръбската столица.