Сръбското малцинство в Косово плаши с бойкот институциите

Новини
21:40 - 21 Август 2022
1908
Сръбското малцинство в Косово плаши с бойкот институциите

Представителите на сръбското малцинство ще напуснат работата си в институциите на Косово, освен ако не бъде договорено споразумение за прекратяване на "гоненията" срещу сърбите, предупреди президентът на Сърбия Александър Вучич, цитиран от агенция "Ройтерс".

Поредната криза между Белград и Прищина се разрази в края на миналия месец, когато косовските власти се опитаха да наложат на сърбите в северната част на страната да сменят сръбските регистрационни номера на автомобилите си с косовски. Стигна се до блокади по пътищата и граничните пунктове северно от Косовска Митровица. Вълненията спряха под натиска на европейската дипломация, но срещата на Вучич и косовския премиер Албин Курти в Брюксел тази седмица се провали.

Курти остана решен да наложи новите правила за регистрация на автообилите от 1 септември. Днес Вучич заяви, че ще през оставащите 10 дни ще продължи да търси компромис, но изрази опасения, че, цитирам, "Рубикон е бил преминат отдавна".

Сръбският президент разкритикува не само властите в Прищина, а и мисията на НАТО KFOR, която засили присъствието си около Косовска Митровица през последните дни.

Преди дни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди Вучич, че KFOR ще се намеси, ако стабилността в Косово бъде застрашена. Днес Вучич му отговори задочно, че задачата на натовците е да защитават сърбите от действията на косовската полиция.