Срам: Санитари и лекари чистят изгорялото отделение в "Пирогов"

Къде е общината и фирмите, наети в София, възмущават се пациенти

У нас
13:55 - 03 Декември 2019
5405
Срам: Санитари и лекари чистят изгорялото отделение в "Пирогов"

Санитари и лекари са принудени да се справят сами с последиците от големия пожар във Второ вътрешно отделение на Институт "Пирогов", алармираха читатели на Lupa.bg.

От почивните дни насам медицинските лица се катерят по прозорците, за да чистят саждите и ринат десетки квадратни метри обгорели подове и мазилки. Дори пациенти са се опитвали да им помогнат, но докторите категорично отказвали. А вътре лежащоболни се възмущават къде е общината и не може ли някоя от сметопочистващите фирми на договор при кметицата Йорданка Фандъкова да се включи в тази нелека задача, а всичко е оставено на онези, които спасиха от сигурна смърт над 80 болни, настанени в клиниката в нощта на огъня. 

Според изчисленията на администрацията на "Пирогов", щетите са за няколко десетки хиляди лева, като това са данни само от първоначалните огледи и сумата може да набъбне драстично при ремонтните дейности. Въпреки че само една стена беше срината, за да се изгради наново, процедурата ще глътне няколко бона само за материалите, а отделно трябва да се смята и трудът на майсторите. "Пулмолозите ли ще редят газобетонови блокчета", питат още учудените пациенти. А санитарите, вместо да се съсредоточат изцяло върху нуждите на болните, се налага да чегъртат въглени от дограмите.  

В социалните мрежи пък бе отправен апел към частни фирми за почистване да се включат в справянето с щетите в най-голямата болница за спешна медицина у нас. При пожара загинаха двама пациенти на кислородна терапия и по чудо нямаше други ранени.