Срам! Сградата на БФ Шахмат отива на публична продан заради дълг от 700 000 лева

Става въпрос за двуетажна къща с двор в центъра на София на бул. „Христо Ботев“

Новини
17:53 - 19 Декември 2023
4760
Срам! Сградата на БФ Шахмат отива на публична продан заради дълг от 700 000 лева

Апетитен имот, който е собственост на Българска федерация по шахмат, е обявен за публична продан от частен съдебен изпълнител, обяви президентът на Българската спортна федерация по шахмат (БСФШ) Милен Василев.

Става въпрос за двуетажна къща с двор в центъра на София на бул. „Христо Ботев“, чиято първоначална цена е 1 116 800 лева, а търгът е насрочен за 9 февруари.

Българската федерация по шахмат е осъдена да заплати на Министерството на младежта и спорта обща сума от 684 540 лева, като от тях 395 468 лева, се явяват незаконосъобразно и нецелесъобразно разходвани суми по договор между двете страни от 2014 година, който е свързан с предоставянето на финансови средства за провеждането на Европейското първенство за жени в Пловдив.

Освен това федерацията дължи още 289 072 лева е за незаконосъобразно и нецелесъобразно разходвани суми по договора от 2014 година за провеждане на Европейски индивидуални купи по шахмат за мъже и жени в Албена.

Именно заради тези дългове Българската федерация по шахмат е осъдена от Административния съд, като по молба на Министерството на Младежта и спорта се провежда публична продан на имота, която ще обезпечи дълга към Държавата.

„Този 1 милион лева ще бъде върнат по следния начин – Българска федерация по шахмат навремето получи едно дарение от една много известна фамилия – Гешеви, които дариха собствената си къща – Шах дома, за да се ползва от нуждите на БФШ. Този дом сега ще бъде продаден на търг и оттам Министерството на спорта ще има отговорността за събирането. Няма отговорни“, заяви председателят на Българска спортна федерация по шахмат – гросмайстор Милен Василев относно имота.