Сравни цените: газ януари 2021 г. 27 лв./MWh. , януари 2023 е 180 лв./MWh. (СНИМКИ)

"Булгаргаз" е внесла в КЕВР цена за февруари в размер на 135,38 лв./MWh

Новини
17:30 - 29 Януари 2023
4932
Сравни цените: газ януари 2021 г. 27 лв./MWh., януари 2023 е 180 лв./MWh. (СНИМКИ)

"Булгаргаз" предлага с близо 25% по-ниска цена на природния газ за февруари в сравнение с януари 2023. Компанията е внесла в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявление за утвърждаване на цена на природния газ за февруари в размер на 135,38 лв./MWh.

Тази цена е с 24,51% по-ниска от утвърдената регулирана цена за януари, уточняват в прессъобщение от компанията.

Окончателно предложение за утвърждаване на цената на газа за февруари ще бъде депозирано в КЕВР на 1 февруари, след като бъдат отчетени котировките на ценообразуващите компоненти към 31 януари.

Lupa припомня, че само преди дни депутатите решиха, че въпросът за компенсации на домакинствата на синьо гориво не е важен. Въпреки, че в четвъртък миналата седмица трябваше точката да мине в дневния ред на НС, внезапно тя бе премахната. Предложението за компенсации на потребителите на природен газ беше внесено от ПП, но по искане на Делян Добрев от ГЕРБ отпадна. Миналата година имаше сходен механизъм за подпомагане на домакинствата, тогава средствата бяха от бюджета, по-късно и от фонда за сигурност на електроенергийната система.

Според вносителите на предложението са нужни около 200 млн лева за четирите месеца от януари до април компенсиране и пари могат да се намерят. Всъщност предложението на ПП в края на зимата прилича по-скоро на предизборен ход, особено в края на този парламент, тъй като депуатите имаха десетки други възможности да помислят как да се погрижат за хората, отопляващи се на природен газ.

Още преди месеци се заговори, че сметките този сезон ще са непосилни за тях, а омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо, в което ясно очерта този проблем. За сметка на това народните избраници се занимаваха със стратегическа визия за тридесетгодишно развитие на електроенергийната система в България.