Сраженията в Судан се възобновиха

Свят
15:37 - 22 Юни 2023
1505
Сраженията в Судан се възобновиха

Тежки сблъсъци избухнаха между съперничещите си военни фракции в няколко части на суданската столица днес, когато приключи 72-часовото прекратяване на огъня, предаде Ройтерс, цитирина от БТА.

Малко преди края на примирието в 6 ч. сутринта беше съобщено за сражения в трите града, които съставляват по-голямата част от столицата: Хартум, Бахри и Омдурман.

Суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП) се сражават помежду си повече от два месеца, което води до разрушения в столицата, предизвиквайки широко разпространено насилие в западния регион Дарфур и доведе до това, че над 2,5 млн. души напуснаха домовете си.

Нападенията на милиции, свързани със СБП, в град Ел Женейна бяха описани от местни и чуждестранни наблюдатели като етническо прочистване.

Свидетели твърдят, че армейски самолети са нанесли въздушни удари в Бахри, а СБП са отговорили с противовъздушен огън. Над индустриалната зона на града се издига гъст дим, посочват очевидци.

Свидетели съобщават и за артилерийски огън и тежки сблъсъци в Омдурман и боеве в южната част на Хартум. Жители съобщават и за сблъсъци в близост до щаба на армията в град Даланж в Южен Кордофан, където СПЛМ-Н, водената от Абделазиз Хилу голяма бунтовническа сила, за която не е ясно на коя от страните в конфликта симпатизира, се е  мобилизирала.

СБП атакува днес и  военен лагер в друга част на в сряда, твърдят свидетели.

Прекратяването на огъня беше последното от няколкото споразумения за примирие, сключени с посредничеството на Саудитска Арабия и САЩ по време на преговорите в Джеда. Както и при предишните примирия, имаше съобщения за нарушения и от двете страни.