Среден пръст за героите: Няма да има войнишки паметник пред НДК

Васил Терзиев е прекратил конкурса за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк

Общество
12:00 - 03 Юли 2024
2424
Среден пръст за героите: Няма да има войнишки паметник пред НДК

Кметът на София Васил Терзиев е прекратил конкурса за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк, разрешен от тоталитарния комунистически режим при строежа на НДК.
 
Това стана ясно от публикация на евродепутата Андрей Ковачев на профила му във фейсбук.

През месец май 2024 г. Столична община излезе с решение за победител в конкурса за идеен проект за възстановяване на военния мемориал, след като в предходните години два пъти конкурсът бе провалян.

На 28 октомври 1934 г. в София цар Борис III открива Мемориала на Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк от Първа пехотна софийска дивизия по повод 50-ата годишнина от формирането им и като знак за признание към героизма на полковете, наречени Софийската "желязна" дивизия. Мемориалът е пазил имената на около 3000 войници, подофицери и офицери, загинали в Сръбско-българската война (1885 г.), двете Балкански войни (1912 – 1913 г.) и Първата световна война (1914 – 1915 г.). 

Плочите са демонтирани през втората половина на 60-те години на ХХ в. при строителството на модна къща "Лада" - с други думи комунистите премахват военния мемориал в памет на българсктие герои, за да стоят мофна къща, а при изграждането на Националния дворец на културата (НДК) през 1980 г. паметникът е напълно премахнат.

След спирането на конкурса за възстановяване на паметника, на 11-ти юли (четвъртък)  от 9:00 пред Столична община ще започне протест срещу решението. Протестиращтие заявяват, че "възстановяването на паметта за близо 3000 герои на София, загинали в защита на Отечеството, отпада с аргумента, че трябвало да е "далеч от градския шум".

 Във фейсбук те определят решението на Терзиев като "самосиндикално".