Средната заплата на учител става 1700 лева

Кабинетът предвижда 360 млн. лева повече за даскалските заплати догодина

Общество
10:28 - 04 Октомври 2019
2959
Средната заплата на учител става 1700 лева

За 2020 г. в бюджетната прогноза са разчетени допълнително 360 млн. лв. за по-високи заплати на педагогическите специалисти, което е с 30 млн. лв. повече от 2019 г. Това обяви в декларация от парламентарната трибуна от името на ГЕРБ Милена Дамянова, председател на комисията по образование.

Поводът е Международният ден на учителя - 5 октомври, който се отбелязва в над 100 държави. Дамянова посочи, че за двойното увеличение на възнагражденията са предвидени допълнително 1,380 млрд. лв. в рамките на четиригодишния мандат на ГЕРБ. Подобен ръст е безпрецедентен за държавния бюджет, изтъкна председателят на комисията по образование

Тя декларира, че статусът на учителя е в основата на управленската програма на ГЕРБ, защото, по думите й, резултатът от пренебрежението към него и към системата на образованието през годините на прехода, поставянето му на дъното на социалната стълбица, основно по време на "червени правителства", се вижда сега и го плащаме сега. Затова ГЕРБ са избрали в основата на промените именно издигане статуса на учителя.За нас от ключово значение е по-високото възнаграждение на учителите заедно с повишаването на тяхната квалификация, увери Милена Дамянова.

И обясни, че решението за двойното увеличение на заплатите до края на настоящия мандат не е внезапно решение, а част от последователната политика, която партията на Борисов води през годините за качествено образование, за мотивирани учители и за преодоляване на неграмотността. Без грамотни хора не може да има икономическа устойчивост и перспектива, убедени са управляващите.

Дамянова отбеляза, че през 2019 г. за пръв път средната брутна учителска заплата изпреварва средната за страната като има региони, в които достига 1500 лв. През 2021 г. се очаква тя да бъде близо 1750 лв.

Ръстът на минималната заплата за учител по наредба за 2009-`19 г. е 104 процента, посочи също председателят на образователната комисия. За този 10-годишен период единствено през 2014 г. при кабинета "Орешарски" не бяха предвидени средства за увеличение заплатите на преподавателите, припомни депутатът.

Дамянова изреди и други стъпки, предприети от ГЕРБ - от 2009 г. са инвестирани над 65 млн. лв. за повишаване квалификацията на преподавателите, от 1019г. стартира нова национална програма "Мотивирани учители" с общ бюджет 1,7 млн. лв. Със средства по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" през 2018 г. е стартирало изпълнението на проект за квалификация на педагогическите специалисти с общ бюджет близо 20 млн.лв.

С въвеждане на безплатните занимални от 1-ви до 4-ти клас открихме над 8000 работни места за възпитатели, отчетоха още от ГЕРБ.

Това е само началото, основата на политика на ГЕРБ за образование, подчинено на традициите и на бъдещето, в което ще живеят нашите деца,обобщи Милена Дамянова. Според нея, ако не се направят тези промени, не се борим активно за всяка промяна, няма да успеем да преодолеем предизвикателствата, натрупани в годините. В противен случай, предупреди тя, България ще стои в докладите на ЕС с препоръка за нуждата от по-добра подготовка за преподавателите.

Голямата задача е да имаме образовани и адекватни за времето си поколения, това без учител не може да се получи, необходимо е заедно да работим за това, убедена е Милена Дамянова.