Среднощен военен парад наостри Северна Корея

Актуални новини
13:02 - 09 Септември 2021
1838
Среднощен военен парад наостри Северна Корея

Северна Корея вероятно е организирала среднощен военен парад в столицата Пхенян, предадоха "Асошиейтед прес" и "Ройтерс", като се позоваха на южнокорейската армия и медии, които следят случващото се в Северна Корея, пише БТА.

Според южнокорейската информационна агенция "Йонхап" парадът, изглежда, се е състоял в четвъртък в Пхенян. Специализираното онлайн издание "Ен Кей Нюз" (NK News) цитира няколко източника, според които парадът е трябвало да започне в полунощ на 9 септември, когато страната отбелязва 73 години от основаването си.

"Ен Кей нюз" съобщи, че късно вечерта са били видени граждани, които се подготвяли за парада на площад "Ким Ир-сен" в Пхенян. Улиците са били затворени, а около полунощ и в 1 ч. в центъра на Пхенян е имало фойерверки.

Южнокорейската информационна агенция "Йонхап" цитира неназовани военни източници, според които "има сигнали, че Северът е организирал военен парад в Пхенян след полунощ". "Южнокорейската армия анализира тези сигнали", посочили източниците.

Този път може да не е за оръжия

Северна Корея е организирала и преди военни паради през нощта, за да представи нов военен арсенал, включително балистични ракети, припомня "Ройтерс". Миналия октомври на военен парад на зазоряване севернокорейският лидер Ким Чен-ун представи невиждани по-рано междуконтинентални балистични ракети.

Тогава за първи път от две години бяха представени севернокорейските балистични ракети с голям обсег. Друг среднощен военен парад бе организиран през януари, припомня "Ройтерс".

Към момента остава неясно какъв вид оръжия са били представени на парада в четвъртък и дали севернокорейският лидер Ким Чен-ун е участвал в него, отбелязва АП.

Разговорите, които имат за цел да убедят Северна Корея да се откаже от разработването на ядрени оръжия и балистични ракети, влязоха в задънена улица през последните години.

Администрацията на бившия американски президент Доналд Тръмп обяви, че ще използва дипломация, за да откаже Северна Корея от ядрената й програма, но не демонстрира желание да изпълни исканията на Пхенян за облекчаване на санкциите, припомня "Ройтерс".

Възможно е целта да не е демонстрация на сила, а начин да бъдат успокоени гражданите. Би Би Си цитира свой кореспондент с думите, че разпространяваните снимки в защитни костюми може да са знат, че са създадени специални сили за борба с COVID-19.

Пхенян не потвърждава случаи на заразата, но на практика въведе мерки за защита от нея, а едновременно стова е засегната от недостиг на храна (който лидерът Ким Чен-ун не отрича) и икономически проблеми заради пандемията. Затварянето на границата с Китай, водещия търговски партньор и източник на помощи, срина обмена с най-близката до режима на Ким държава. Северна Корея дори отказа 3 млн. дози китайска ваксина.

След провала на срещата на високо равнище между Тръмп и Ким Чен-ун, севернокорейският лидер обеща да укрепи ядрените сили на страната и до момента отхвърля предложенията за разговори на администрацията на новия американски президент Джо Байдън, настоявайки първо Вашингтон да се откаже от "враждебната" си политика, посочва АП.