Среща между представителка на ООН и рускиня разгневи правозащитни групи

Те са обсъждали правата на децата

Новини
09:46 - 21 Май 2023
2515
Среща между представителка на ООН и рускиня разгневи правозащитни групи

Правозащитни групи и най-високопоставеният пратеник по въпросите на правосъдието на САЩ разкритикуваха вчера среща между високопоставена служителка на ООН, отговаряща за правата на децата, и руския омбудсман за правата на детето, издирван Международния наказателен съд за военни престъпления, предава БТА.

През март МНС издаде заповед за арест на Мария Лвова-Белова по обвинения в депортиране на стотици украински деца в Русия, класифицирано като военно престъпление.

В петък Лвова-Белова написа на сайта си, че е провела работна среща с Вирджиния Гамба – специалният представител на генералния секретар на ООН по въпросите на децата и въоръжените конфликти, и двете са обсъдили защитата на децата по време на конфликт.

„Разговорът се оказа градивен и искрен – без политика", е написала Лвова-Белова. "В края на краищата ние сме обединени от чувство за лична отговорност за живота и безопасността на децата."

Правозащитни групи, отстояващи правата на децата, и висш служител на САЩ по въпросите на глобалното правосъдие осъдиха провеждането на срещата.

„Украинските жертви заслужават да видят Лвова-Белова зад решетките в Хага, а не на среща с високопоставени служители на ООН“, каза Балкис Джара, заместник- директор в международната правосъдна програма в НПО „Хюман райтс уоч“.

В качеството си на високопоставен служител Гамба трябва да избягва контакт с лица, обект на заповеди на МНС, а  „мястото на Лвова-Белова е само едно – на подсъдимата скамейка в МНС", каза Джара.

Посланикът на САЩ за глобалното правосъдие Бет ван Шаак написа в социалните медии в петък вечерта, че такава среща предизвиква  „дълбока загриженост“.

В четвъртък заместник-говорителят на ООН Фархан Хак съобщи, че Гамба възнамерявала да посети Москва, за да обсъди изпълнението на "резолюции на Съвета за сигурност и Общото събрание."

Миналия месец Лвова-Белова се включи по видеовръзка в свикана от Русия в централата на ООН в Ню Йорк неофициална среща на членовете на Съвета за сигурност на ООН, посветена на Украйна.

Съединените щати, Великобритания, Албания и Малта напуснаха по време на изказването й.

Великобритания и САЩ освен това бяха блокирали излъчването на срещата онлайн.